Tiesitkö tämän miesten syövistä?
Eturauhassyöpä on Suomessa yleisin miehillä todettu syöpä. Maassamme todetaan vuosittain noin 5 200 uutta eturauhassyöpätapausta. Eturauhassyöpä on nykyään yleisempi kuin rintasyöpä. Kivessyöpä taas on nuorten miesten yleisin syöpä.
Keskimäärin 920 miestä kuolee vuosittain eturauhassyöpään Suomessa. Keskimääräinen sairastumisikä on noin 70 vuotta.
– Eturauhassyöpä on massiivisen yleinen, kaikkialla länsimaissa yleisin syöpä, ja syöpäkuolleisuuden aiheuttajana kärjessä heti keuhkosyövän jälkeen, luonnehtii Peter Boström, joka toimii ylilääkärinä TYKS urologian klinikalla ja apulaisprofessorina Turun yliopistossa.
– Ennaltaehkäisy on tosi vaikeaa eturauhassyövässä. Se liittyy lähinnä elämäntapoihin. Yleensä paikalliset syövät pystytään hoitamaan ja parantamaan, merkittävä osa niistä. Edenneet ja levinneet syövät ovat vaikeampia parantaa, vaikka hoito onkin kehittynyt valtavasti, hän kertoo.
Tulisiko eturauhassyövän seulonta aloittaa?
Seulonnan tarkoituksena on löytää syöpä varhaisessa vaiheessa. Eturauhassyövän varhaiseksi toteamiseksi on olemassa seulontamenetelmiä, kuten eturauhasen tunnustelu, seerumin PSA-pitoisuuden määritys ja nykyisin myös muita verikokeita.
-PSA-seulonta on tuonut paljon hyvää – mutta toisaalta se aiheuttaa myös ylidiagnostiikkaa, eli todetaan paljon ns. turhia syöpiä, joita ei välttämättä tarvitsisi aktiivisesti hoitaa, Boström sanoo.
PSA:n avulla todetaan paljon pieniä ja merkityksettömiä syöpiä, jotka eivät aiheuta miehille haittaa koko heidän elinaikanaan, vaikka niitä ei löydettäisi. Tämä ylidiagnostiikka johtaa helposti myös ylihoitoon.
-Nyt on pinnalla keskusteluissa eturauhasyövän kansalliset seulontamahdollisuudet. Sen taustalla on EU-tason aloite. EU on suositellut jäsenvaltioita harkitsemaan eturauhassyövän seulontaohjelman aloittamista, kertoo asiaa yhdessä tutkija Anssi Auvisen kanssa työryhmässä pohtinut Boström.
Kivessyöpää esiintyy nuorilla miehillä
Kivessyöpä on yleisin nuorten miesten syöpä. Sen ilmaantuvuus kasvoi voimakkaasti 1980-luvulta 2010-luvulle, mutta kasvu taittui 2010-luvulla ja ilmaantuvuus on pysynyt samalla tasolla viimeisen 10 vuoden ajan.
-Noin 160 miestä sairastuu kivessyöpään vuodessa. Tyypillisesti sairaus on 20 – 40 -vuotiaiden miesten syöpä. Vaikka sairauden syitä ei tunneta, on taustalla mahdollisesti ympäristötekijöitä, kuten altistumista hormonaalisesti vaikuttaville ympäristökemikaaleille. Nämä ovat hirveän huolestuttavia tutkimuksia, kun tiedetään, että on olemassa valtavat määrät synteettisiä kemikaaleja, joilla on hormonaalista vaikutusta, ja ajatellaan, että taustalla olisi sikiökautinen altistuminen poikasikiöillä, Boström kertoo.
-Yksilöiden ympäristöaltistuksesta ei voi tarkemmin tietää, mutta kivessyövän riski on suurempi, jos veljellä tai isällä on ollut se. Myös erilaiset kivesten kehityshäiriöt, kuten piilokiveksisyys, eli jos kivekset eivät ole laskeutuneet normaalisti, on riskitekijä.
Miesten syöpien tutkimus etenee
Viime aikoina eturauhassyövän tutkimuksessa ollaan keskitytty hyvin paljon kuvantamistutkimuksiin ja levinneisyystutkimuksiin.
Peter Boström kertoo nyt käynnissä olevasta kiinnostavasta tutkimuksestaan, jossa selvitetään suoliston mikrobien vaikutusta eturauhasterveyteen. Hän tutkii suoliston mikrobiston koostumuksen vaikutusta yksilölliseen eturauhasen aineenvaihduntaan ja yksilölliseen eturauhassyöpäriskiin.
-Se on hyvin tärkeä, laaja tutkimus, jossa hypoteesina on, että länsimainen elintapa ja ruokavalio saattaisi vaikuttaa eturauhassyöpäriskiin muokkaamalla paksusuolen mikrobistokantaa. Tämän tiedon avulla olisi teoriassa mahdollista löytää myös syövän ehkäisykeinoja.
“Meneillään on tutkimus, jossa hypoteesina on, että elintapa ja ruokavalio saattaisi vaikuttaa eturauhassyöpäriskiin muokkaamalla paksusuolen mikrobistokantaa.”
Miten syöpätutkija itse pyrkii välttämään sairastumista?
-Aika pitkälle näihin pätevät samat terveelliset elintavat kuin sydänterveyteenkin: järkevä liikuntamäärä ja ruokavalio. Iän myötä olen itse ennen kaikkea ruokavalioon kiinnittänyt huomiota. Pyrin kasvispitoisempaan ruokavalioon ja välttämään liikoja einesruokia ja eläinperäisiä rasvoja. Pitkälle prosessoitu ruoka ja rasvainen, käristetty tai uppopaistettu ruoka on epäterveellistä.
Teksti: Carita Päivänen
Kuvat: Hanna Oksanen
Lue lisää miesten syövistä
Puhdas sattuma paljasti kivessyövän. Viime kesä ei mennyt kuten Elias oli olettanut. Kauan odotettu lomamatka ei toteutunut, sillä tieto kivessyövästä muutti suunnitelmat. Lue Eliaksen tarina.
Syöpäsäätiö on tukenut miesten syöpien tutkimusta lahjoittajien tuella vuosikymmeniä. Lue tutkimusjohtaja Jarmo Wahlforsin blogi.
Koskettaako syöpä sinua? Uutiskirjeessämme pääset lukemaan koskettavia tarinoita elämästä syövän kanssa, ajankohtaista tietoa syöpätutkimuksesta ja kampanjoistamme sairastuneiden hyväksi. Tilaa tästä
Elämää syövän kanssa
Jan Stenfors: ”Elämässä on käynyt tosi hyvä mäihä”
Kun Hanoi Rocks -legenda näppäilee lempikitaraansa, muu maailma unohtuu. Kitaran soittaminen antaa voimia syöpähoitojen keskellä uutta musiikkia julkaisevalle artistille. Elämä on hyvää ja täynnä unelmia, vaikka syövän osalta tuli ensimmäisinä kuukausina vain huonoja uutisia. Lue lisääMarko Yrttimaa: “Kovia juttuja, joista selvitään”
Sanotaan, että elämä menee seitsemän vuoden sykleissä, ja minun kohdallani tämä pitää päivälleen paikkansa. Lue lisääErik Eerola sairastui kivessyöpään 17 -vuotiaana
Erik Eerola kuuli 17-vuotiaana sairastavansa kivessyöpää, eikä uskonut sen olevan mahdollista. Lue lisääTue työtämme
Syöpäsäätiö tukee aktiivisesti miesten syöpien tutkimusta. Tavoitteemme on, että syövät löydettäisiin ajoissa ja yhä useampi mies paranisi. Tule mukaan ja lahjoita. Valitse lahjoituskohteeksi miesten syövät.
Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen tukija. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.