Syöpätutkimuksella parempaa elämää suomalaisille

Täältä löydät tietoa tutkimuksen edistysaskeleista ja saavutetuista tuloksista.

Miksi tutkimusta tarvitaan?

Suomessa syöpään sairastuu jo joka kolmas elämänsä aikana. Syöpä koskettaa paitsi sairastuneita, myös heidän läheisiään. Ainoastaan syöpätutkimuksen ja -hoitojen kehittymisen avulla syöpä voidaan voittaa.

Uutisia syöpätutkimuksesta

Apurahat 2022: Syöpäsäätiö tukee suomalaista syöpätutkimusta yli 7 miljoonalla

Syöpäsäätiö on jakanut tänä vuonna syöpätutkimukseen apurahoja ennätykselliset 7,35 miljoonaa euroa. Suurapuraha myönnettiin hankkeeseen, jossa kehitetään yksilöllisiä immunologisia hoitoja verisyöpiin. Lisäksi myönnettiin useita suuria kolmivuotisia tutkimusrahoituksia eri syöpätautien tutkimukseen sekä syövän perustutkimukseen. Lue lisää

Apurahat 2022: Tavoitteena tehokkaampia hoitoja verisyöpiin

Leukemian ennuste on kohentunut huomattavasti viime vuosikymmeninä, mutta kyseessä on yhä vaikeasti hoidettava sairaus. Syöpäsäätiön rahoittamassa tutkimuksessa pyritään kehittämään immunologisia hoitoja huonoennusteisille verisyöville sekä löytämään tehokkaita lääkeyhdistelmiä. Lue lisää

Apurahat 2022: Visiona täsmälääkehoidot lasten leukemiaan

Viimevuosina lasten leukemian hoidossa on edistytty paljon, mutta monet hoidoista ovat hyvin raskaita. Uuden tutkimushankkeen tavoitteena on vähentää taudin uusiutumista ja lisätä täsmälääkkeiden osuutta haittavaikutusten minimoimiseksi. Lue lisää

Apurahat 2022: Tekoälystä apua munasarjasyövän diagnostiikkaan

Syövän kudosleikkeiden mikroskooppikuvissa on paljon sellaista tietoa, jota ihmissilmä ei pysty havaitsemaan. Uudessa tutkimushankkeessa tekoälyavusteinen kuva-analytiikka ja syöpäsolujen profilointi tuovat patologin työkalupakkiin uusia välineitä. Tavoitteena on saada entistä tarkempi käsitys munasarjasyövän käyttäytymisestä ja kehittää potilaan yksilöllistä hoitoa. Lue lisää

Apurahat 2022: Tehostaako kuntoharjoittelu rintasyövän hoitoa?

Liikunnan ja kuntoilun positiivisesta vaikutuksesta syövän hoitoennusteeseen on jo kertynyt runsaasti epäsuoraa näyttöä. Uudessa satunnaistetussa tutkimuksessa selvitetään, parantaako liikunta rintasyövän leikkausta edeltävän sytostaattihoidon tehoa ja tulisiko liikunta lisätä hoitosuosituksiin. Lue lisää

Mutta entä tutkimuksen tulevaisuus? -Nuoren ryhmänjohtajan mietteitä tutkimusmaailman nykytilasta

Syöpätutkimuksen haasteena ovat niukat resurssit. Säätiöt tukevat tutkimusta parhaansa mukaan, mutta se ei riitä, jos julkinen tutkimusrahoitus ja tutkimusedellytykset eivät ole kunnossa. Yhä useampi nuori tutkija joutuu pohtimaan uransa tulevaisuutta vakavasti. Lue lisää

Lasten syöpien tutkimus

Lasten syövät ovat harvinaisia ja poikkeavat aikuisten syövistä paremman ennusteensa ja alkuperänsä osalta. Syöpäsäätiö tukee aktiivisesti lasten syöpiin kohdistuvaa tutkimusta, jotta mahdollisimman moni sairastunut lapsi voidaan pelastaa.

Naisten syöpien tutkimus

Naisten syöpiä ovat kohdunkaulan ja -runko-osan sekä munasarjojen syövät. Myös rintasyöpä lasketaan usein naisten syöpiin kuuluvaksi. Naisten syöpiin liittyvät hankkeet muodostavat n. 20 % kaikesta Syöpäsäätiön tukemasta tutkimuksesta.

Miesten syöpien tutkimus

Miesten syöpiä ovat kivessyöpä ja eturauhasen syöpä. Miesten syöpiin liittyvät hankkeet muodostavat n. 15 % kaikesta Syöpäsäätiön tukemasta tutkimuksesta.

Huonoennusteisten syöpien tutkimus

Kaikissa syöpätyypeissä osa kasvaimista on huonoennusteisia, mutta tietyt syövät ovat erityisen laajasti huonoennusteisia. Näissä syövissä hoitojen täydellinen onnistuminen on harvinaista ja aktiivista tutkimusta tarvitaan tilanteen parantamiseksi.

Syöpätutkimuksella parempaa elämää suomalaisille

Sairastuneille on tarjolla yhä tehokkaampia lääkehoitoja syöpään. Työmme on tuottanut tuloksia ja läpimurtoja, joiden ansiosta yhä useampi elämä saa jatkua.

Tutkimus on hoitojen perusta

Kaikki lähtee tutkimuksesta. Syöpäsäätiön hallituksen puheenjohtajan, akateemikko Sirpa Jalkasen mukaan syöpää hoidetaan vain niillä keinoilla, jotka perustuvat tutkimukseen.

Tuellasi on suuri merkitys

Syöpäsäätiö tukee lahjoitusvaroilla syöpätutkimusta ja syövän ehkäisyä sekä turvaa sairastuneille tukipalveluita. Lahjoitusvarat mahdollistavat näiden tehtävien toteutumisen.

Tilaa sähköinen uutiskirjeemme

Pääset lukemaan koskettavia tarinoita elämästä syövän keskellä ja viimeisimpiä tutkimusuutisia. Saat tietoa Syöpäsäätiön toiminnasta, kampanjoistamme ja eri tavoista tukea työtämme, saavutuksistamme sekä lahjoitusvarojen käytöstä.