Tutkimus

Käänteentekeviä tuloksia lahjoittajien tuella

Toni Seppälä on huippututkija, joka on palannut kotimaahan Yhdysvalloista työskenneltyään muutaman vuoden Johns Hopkins yliopistossa Baltimoressa. Tutkimuksen tulevaisuus Suomessa huolettaa Seppälää. Rahoitusleikkaukset heikentävät syöpätutkimuksen mahdollisuuksia.

Toni Seppälä on dosentti, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri ja tutkimusryhmän johtaja. Hän työskentelee TAYS:ssa ja Tampereen yliopistolla. Hän on tutkinut suolistosyövän perinnöllisyyttä ja uusimmassa Syöpäsäätiön tukemassa hankkeessa hänen kiinnostuksensa kohdistuu peräsuolisyövän hoidon tehostamiseen. Säätiön tukema hanke on potilastutkimus, jossa pyritään nykyaikaisin menetelmin (mm. kasvaimen DNA:n analysointi verestä) löytämään kullekin sairastuneelle toimiva, mutta turvallinen hoitoyhdistelmä. Seppälän hanke on kaksivuotinen ja se sai säätiön tukea 150 000 euroa.

– Seulonta on tärkein menetelmä suolistosyövän ehkäisyssä. Kaikkein olennaisinta potilaan ennusteen kannalta on syövän varhainen toteaminen, Seppälä sanoo.

– Säätiöiden rahoitus tutkimukselle on erittäin tärkeää. Ilman sitä koko Suomen syöpätutkimus romahtaisi täysin. Tarvitaan pitkäaikaista tutkimusta, joka on realistista ja kohdentuu siihen, miten voidaan tuoda uusia hoitoja potilaiden ulottuville, Seppälä sanoo.

Säätiöiden rahoitus tutkimukselle on erittäin tärkeää. Ilman sitä koko Suomen syöpätutkimus romahtaisi täysin.

Lahjoittajien ansiosta tuloksellinen ja pitkäjänteinen syöpätutkimus voi jatkua

Lahjoittajien tuki on tärkeää, sillä lahjoitusten ansiosta tuloksellinen ja pitkäjänteinen syöpätutkimus voi jatkua. Omalta tutkimusuraltaan ja tutkimusympäristönsä piiristä Toni Seppälä kertoo erityisen innostuneena siitä, että aspiriinin teho periytyvän paksusuolen ehkäisyssä on osoitettu. Toinen esimerkki merkittävästä saavutuksesta syöpätutkimuksessa Seppälän mukaan ovat uudet immuuniterapiat.

– Tällä hetkellä löydetään suolistosyövän alatyyppejä, joihin elimistön immuunivastetta parantavat hoidot tehoavat ja saadaan vaikuttavia hoitovasteita. Seuraavaksi on opittava selvittämään, ketkä potilaat näistä hoidoista todellisuudessa hyötyvät. Tutkimuksen kautta voimme kehittää työkaluja tehokkaampaan ja oikein kohdennettuun, yksilölliseen syövän hoitoon.

Teksti: Carita Päivänen
Kuvat: Marko Rantanen


Luitko jo?

Syöpäsäätiö jakoi viime vuonna apurahoina yli 7 miljoonaa euroa syöpätutkimukseen. Suurapurahat myönnettiin tutkimushankkeisiin, joiden kohteena ovat eturauhassyöpä, akuutti leukemia ja B-solulymfooma. Lue lisää Syöpäsäätiön myöntämistä apurahoista, artikkeli on marraskuulta 2021

Valtakunnallinen suolistosyövän seulonta alkoi tänä vuonna. Seulonta-asetuksen muutosta on valmisteltu Suomen Syöpärekisterissä ahkerasti jo vuosia. Pitkäjänteinen työ palkittiin, kun valtioneuvosto hyväksyi elokuussa uuden asetuksen. Lue lisää suolistosyövän seulonnoista.


Tilaa uutiskirje

Koskettaako syöpä sinua tai työyhteisöäsi? Uutiskirjeessämme pääset lukemaan koskettavia tarinoita elämästä syövän kanssa, ajankohtaista tietoa syöpätutkimuksesta ja kampanjoistamme sairastuneiden hyväksi.