Yleinen

Syöpä lukuina

Millainen on Suomen syöpätilanne juuri nyt? Keräsimme yhteen ajankohtaista tietoa syövästä ja sen hoidosta Suomessa.

Syöpätilanne Suomessa juuri nyt

Syöpämäärät jatkavat kasvuaan nopealla tahdilla. Vuonna 2035 Suomessa ennustetaan olevan 46 000 uutta syöpätapausta, ja elämänsä aikana jopa 40 prosentin suomalaisista arvioidaan sairastuvan syöpään.

– Syöpä on suomalaisten toisiksi yleisin kuolinsyy. Samaan aikaan yhä useampi paranee syövästä. Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa elossa yli 300 000 ihmistä, jotka ovat joskus sairastaneet syövän. Jatkossa nousee yhä keskeisemmiksi kysymyksiksi, miten hoidamme kaikki uudet syöpäpotilaat yhdenvertaisesti, Syöpäsäätiön pääsihteeri Juha Pekka Turunen toteaa.

Ensimmäiset tiedot vuoden 2022 syöpätapauksista Suomessa

Suomen Syöpärekisterin julkaiseman ennakkotilaston perusteella Suomessa todettiin viime vuonna yli 35 000 uutta syöpää.

– Ennakkotilaston perusteella vuoden 2022 ikävakioitu syöpäilmaantuvuus on noin prosentin suurempi kuin vuonna 2019. Syöpäilmaantuvuus näyttäisi siis palanneen koronaa edeltävälle kasvu-uralle kahden vajaamman vuoden jälkeen, tutkimuspäällikkö Karri Seppä Suomen Syöpärekisteristä kertoo.

Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa syöpään. Väestön ikääntyessä myös syöpätapausten määrä kasvaa. Vuosittain syöpään sairastuu yli 35 000 ihmistä. Lähes kaksi kolmesta kuitenkin paranee.

Naisten yleisimmät syövät

Naisten yleisin syöpä Suomessa on rintasyöpä. Toiseksi yleisin on suolistosyöpä ja kolmanneksi yleisin keuhkosyöpä.

Miesten yleisimmät syövät

Miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä. Toiseksi yleisin on suolistosyöpä ja kolmanneksi yleisin keuhkosyöpä.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä

Suurimmalle osalle rintasyöpään sairastuneista hoito, eli leikkaus- ja lääkehoito toimivat. Mutta koska kyseessä on hyvin yleinen syöpä, myös se joukko on merkittävä, jolle hoidot eivät toimi, tai jotka sairastavat levinnyttä rintasyöpää. Rintasyöpä aiheuttaa edelleen suurimman osan naisten syöpäkuolemista.

– Meidän tulisi pystyä tunnistamaan nämä potilaat jo varhaisessa vaiheessa ja löytämään heille kohdennettuja yhdistelmähoitoja, tutkija Pauliina Munne sanoo.

Mitkä ovat käänteentekeviä saavutuksia tutkimuksessa?

– Uusia hoitomuotoja tulee koko ajan lisää. Ehkä merkittävin läpimurto viime vuosina ovat olleet immunologiset hoidot, joilla pyritään aktivoimaan potilaan omaa puolustusjärjestelmää taistelemaan syöpää vastaan. Näistä on saatu ihan loistavia tuloksia, etenkin melanoomassa. Nyt tämän soveltamista tutkitaan kuumeisesti myös muissa syövissä. Menestystarinoita siis löytyy, Munne sanoo.

Ehkä merkittävin läpimurto viime vuosina ovat olleet immunologiset hoidot.

Uudet immuunihoidot tuovat uskoa tulevaan

Uudet immuunihoidot eli immuno-onkologiset-yhdistelmähoidot ja siihen perustuvat soluterapiat tuovat tutkijan mukaan uutta toivoa syövän hoitoon. Näissä hoitomuodoissa valjastetaan potilaan oma keho taistelemaan syöpää vastaan. Hoidon tarkoituksena on vahvistaa elimistön immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut.

– Nämä muuttivat aika paljon asetelmaa meidän pelilaudalla. Aikaisemmin ei paljonkaan uskottu siihen, että levinnyttä syöpää voisi parantaa – ajateltiin, että potilaan elinaikaa pystytään pitkittämään, tuomaan potilaille lisää hyviä elinvuosia. Mutta kun immunoterapia tuli käyttöön, huomattiin tutkimuksissa, että immuunihoitoja saaneissa potilasryhmissä potilaita oli elossa vielä 10–20 % tutkimuksen loppuvaiheessa, kun taas kontrollilääkkeellä hoidettuja potilaita ei ollut montaakaan elossa. Viime vuosina on tapahtunut käsittämättömiä parantumisia, Juha Klefström sanoo.

– Aikaisemmin kysyttiin, kuinka paljon jokin uusi lääke tuo potilaille lisää elinaikaa. Nykyään voidaan kysyä, miten saadaan syövästä parantuvien potilaiden määrä suuremmaksi. Tämä on muuttanut koko asetelman syöpätutkimuksessa. Se on ollut aivan valtava toivonkipinä. Vaikka tänä päivänä se tarkoittaa vielä pientä osaa potilaista, jotka hyötyvät tästä, mutta kyllä se osoittaa meille, että syöpä on ihan parannettavissa, Klefström sanoo.

Nykyään voidaan kysyä, miten saadaan syövästä parantuvien potilaiden määrä suuremmaksi.

Lasten syöpien hoito on kehittynyt merkittävästi

Toinen toivoa luova esimerkki syöpätutkimuksessa ja syöpien hoidossa ovat lasten syövät, joiden hoidossa on otettu huimia kehitysaskeleita vuosien saatossa.

Vielä 1950–60-luvuilla akuutti lymfaattinen leukemia (ALL) oli kuolemantuomio – yksikään lapsi ei selvinnyt hengissä. Tällä hetkellä noin 90 % selviytyy hengissä. Tämä edistys on saavutettu systemaattisella kliinisellä tutkimuksella. Tutkimuksen ansioista voidaan tuoda jatkossakin uusia lääkkeitä ja täsmähoitoja potilaiden ulottuville.

Tällä hetkellä noin 90 % lymfaattiseen leukemiaa (ALL) sairastuneista lapsista selviytyy hengissä.

Lahjoittajat ratkaisevassa asemassa

Tuellasi maamme syöpätutkijat jatkavat päivittäistä työtään sairastuneiden hyväksi. Sen avulla:

  • voimme rahoittaa maamme syöpätutkimusta ja tuoda varmuutta epävarmuuden keskellä työskenteleville syöpätutkijoille,
  • ylläpitää maksutonta neuvontapalvelua, jonka asiantuntijat tukevat syöpään sairastuneita ja heidän läheisiin hädän hetkellä sekä
  • jakaa myös avustuksia syövän vuoksi taloudelliseen ahdinkoon ajautuneille potilaille.

Jokainen estetty syöpäkuolema on syöpätutkimuksen ansiota ja sinun avullasi korkeatasoinen syöpätutkimus voi jatkua.

Anna lahjaksi elämä. Ilmoita yrityksesi mukaan Syöpäsäätiön joulukeräykseen.

Joulukeräyksellä tuetaan suomalaista syöpätutkimusta, jotta tulevaisuudessa yhä useampi syöpä osattaisiin parantaa.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen tukija. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.