Väitöskirja-apurahat

Syöpäsäätiö toteuttaa Syöpäjärjestöjen yhteistä strategiaa, jonka tavoitteena on edistää sairastuneiden ja heidän läheistensä hyvää elämää syövästä huolimatta, vahvistaa oikeudenmukaisuutta ja vaikuttavuutta syövän diagnostiikassa ja hoidossa sekä vahvistaa syöpätutkimusta ja -asiantuntemusta (Syöpäjärjestöjen strategia 2020–2025).

Syksyllä 2024 jaossa olevaa rahoitusta haetaan sähköisessä hakujärjestelmässä cancer.apurahat.fi. Hakemuksessa on oltava liitteenä tutkimussuunnitelma sekä vastuullisen tutkijan julkaisuluettelo vuosilta 2019–2024. Hakuaika on 3.6.–21.8.2024. Hakuohjelma sulkeutuu keskiviikkona 21.8.2024 vuorokauden päättyessä. Hakemuksia ei voi täydentää hakuajan jälkeen. Myöhästyneitä tai ohjeista poikkeavalla tavalla laadittuja hakemuksia ei arvioida.

Tänä vuonna Syöpäsäätiön kautta jaetaan myös Tellervo Edessalon säätiön rahoitusta syöpätutkimukseen tutkimusapurahana ja väitöskirja-apurahoina yhteensä 75 000 euroa.

Hakemusten arvioinnissa painotetaan mm. hankesuunnitelman tieteellistä tasoa ja realistisuutta, hakijan tieteellisiä ansioita sekä hankkeen relevanssia syöpätutkimuksen näkökulmasta. Apurahoja myönnetään vain tutkimuksille, joilla on selkeä yhteys syöpään, sen ehkäisyyn, toteamiseen, hoitoon tai siitä kuntoutumiseen. Syöpäyhteyden on käytävä selkeästi ilmi hakemuksesta.

Hakijalta arvioidaan vain yksi hakemus.

Apurahoilla tuetaan Suomessa tehtävää tutkimustyötä. Yritysten tutkimus- ja tuotekehityshankkeisiin ei voi hakea Syöpäsäätiön rahoitusta. Väitöskirja-apurahat on tarkoitettu väitöskirjatyössään jo hyvin edenneille tutkijoille.

Syöpäsäätiö ei myönnä tutkimusapurahoja sellaiselle tutkijalle tai tutkimusryhmälle, joka saa varoja tupakkateollisuudelta. Tupakkateollisuudeksi luetaan yhtiö tai yhtiörypäs, joka saa tuotoistaan valtaosan tupakka- tai muiden nikotiinituotteiden valmistamisesta tai markkinoinnista.

Syöpäsäätiön hallitus päättää myönnettävistä apurahoista apurahalautakunnan ehdotusten pohjalta. Apurahojen arvioinnissa ja niistä päätettäessä otetaan huomioon Syöpäsäätiön hallituksen vahvistamat jääviysperiaatteet.

Hakemukset tehdään englanniksi.

Syöpäsäätiö korostaa, että suunnitelmassa tulee ilmetä selkeästi se, mitä apurahalla aiotaan saada aikaan. Pelkkä yleinen selvitys tutkimusalueesta ei ole tutkimussuunnitelma. Vain hakemukset, joissa tavoite on selkeästi ilmaistu, voidaan ottaa huomioon.

HAKEMUKSEN KÄSITTELY

Syöpäsäätiön hallitus päättää myönnettävistä apurahoista apurahalautakunnan ehdotusten pohjalta. Apurahojen arvioinnissa ja niistä päätettäessä otetaan huomioon Syöpäsäätiön hallituksen vahvistamat jääviysperiaatteet.

Myönnetyt apurahat julkistetaan marraskuussa 2024.

Syöpäsäätiön apurahaprosessista on kerrottu tarkemmin nettisivuillamme Syöpäsäätiön apurahaprosessi – Syöpäsäätiö (syopasaatio.fi)

VÄITÖSKIRJA-APURAHAT

Väitöskirja-apuraha on tarkoitettu väitöskirjatyön loppuvaiheessa oleville tutkijoille. Väitöskirja-apurahan suuruus vuonna 2024 on 4 000 euroa. Apurahaa ei myönnetä, jos tohtorintutkinto on hyväksytty apurahojen hakuajan päättymiseen mennessä. Väitöskirja-apurahan voi saada vain kerran. Väitöskirja-apurahahakemuksessa vastuullisella tutkijalla tarkoitetaan hakijaa itseään.

VÄITÖSKIRJA-APURAHAHAKEMUKSEN LUOKITTELU TUTKIMUSALAN MUKAAN

Hakulomakkeella hakija valitsee tutkimusalueen, jolle tutkimus pääosin painottuu. Alueet ovat: perustutkimus tai kliininen tutkimus (sis. epidemiologinen tutkimus). Mahdollisimman asiantuntevan arvioinnin takaamiseksi hakemus voidaan Syöpäsäätiössä siirtää toisen tutkimusalueen arvioijille.

VÄITÖSKIRJA-APURAHAHAKEMUKSEN LIITTEET

  1. Tutkimussuunnitelma, joka viitteineen saa olla korkeintaan kolme sivua. Kirjasinkoon tulee olla 12 tai suurempi.

Ohjeellinen tutkimussuunnitelman rakenne:

a. Tausta
b. Tutkimuksen tavoite
c. Tutkimuksen toteutus ja menetelmät
d. Aikataulu
e. Työnjako tutkimusryhmän jäsenten kesken
f. Kustannusarviota koskevat perustelut
g. Eettiset näkökohdat

  1. Vastuullisen tutkijan julkaisuluettelo vuosilta 2019–2024. Julkaisun on oltava painettu tai julkaistu sähköisesti vuonna 2019 tai sen jälkeen. Julkaisu voi olla ”In press”, mutta tällöin sen on oltava hyväksytty julkaistavaksi. ”Submitted” ei ole vielä julkaisu. Hakemuslomakkeelle kirjoitetaan vain viisi tärkeintä julkaisua, hakemuksen liitteeksi liitetään tarkempi julkaisuluettelo.

VÄITÖSKIRJA-APURAHAN MAKSATUS

Myöntöpäätöksen jälkeen hakijan on ilmoitettava hakujärjestelmän kautta maksutietonsa sekä jätettävä säätiölain vaatima lähipiiri-ilmoitus. Väitöskirja-apurahat maksetaan hakijan tilille kahdessa tasasuuruisessa erässä kuuden kuukauden välein. Apuraha maksetaan tammikuussa 2025.

VÄITÖSKIRJA-APURAHAN SAAJAN SOSIAALITURVA JA ILMOITTAMISVELVOLLISUUS

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on maatalousyrittäjien ja apurahansaajien eläkelaitos. Syöpäsäätiö ilmoittaa Melaan kaikki apurahat, joiden työskentelyn kesto on yli neljä kuukautta ja apurahan määrä vähintään 1 501 euroa.

Jos Suomessa asuva apurahansaaja työskentelee apurahalla yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta ja apurahan määrä on vähintään 1 501 euroa, on hän velvollinen ottamaan itselleen sosiaaliturvavakuutuksen. Lisätietoa www.mela.fi.

VÄITÖSKIRJA-APURAHAN ILMOITUS VEROTTAJALLE

Syöpäsäätiö ilmoittaa maksamansa apurahan euromäärän ja apurahan saajan henkilötiedot verottajalle.

Verottajalle tehtävä ilmoitus vaatii, että apurahan saajalla on suomalainen henkilöturvatunnus. Henkilöturvatunnus ilmoitetaan maksutietojen kanssa hakujärjestelmän kautta.

APURAHAN TILITYS JA RAPORTOINTI

Väitöskirja-apuraha on henkilökohtainen apuraha, joten sitä ei tilitetä.

Väitöskirja-apurahat raportoidaan lähettämällä [email protected] -osoitteeseen väitöskirjan pysyväislinkki, kun väitöskirja on hyväksytty ja julkaistu. Researchfish-raportointi ei koske väitöskirja-apurahoja.

VÄITÖSKIRJA-APURAHAN VIESTINTÄOHJEET

Apurahasta viestittäessä toivomme, että apurahan saaja ottaa huomioon seuraavat seikat:

Apurahan antaja on Syöpäsäätiö sr, ruotsiksi Cancerstiftelsen sr, englanniksi Cancer Foundation Finland sr.

Toivomme, että apurahan saaja ilmoittaa kiinnostavista tutkimustuloksista myös Syöpäjärjestöjen viestintään osoitteella [email protected].