9 yleisintä kysymystä syöpäseulonnoista

Mikä suomalaisia askarruttaa seulonnoissa? Kysyimme Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelusta ja kokosimme yleisimmät kysymykset ja vastaukset syöpäseulonnoista.

1.

Mitä seulonnalla tarkoitetaan?

Seulonta tarkoittaa syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä. Seulonnan tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Seulontaan osallistuminen on maksutonta ja vapaaehtoista.

2.

Mikä taho järjestää seulonnan?

Kunta valitsee seulonnoille toteuttajan eli seulontayksikön. Jos kunta ei tee seulontoja omana toimintanaan, se tilaa seulonnan valitsemaltaan palvelun tuottajalta. Kunta voi siis ostaa palvelun yksityiseltä palveluntarjoajalta, joka toteuttaa seulonnan. Tiedot siitä, mikä taho kunnassa hoitaa seulonnat, löytyvät kunnan omilta kotisivuilta.

3.

Mitä hyötyä seulontaan osallistumisesta on?

Kohdunkaulan syövän ehkäisemiseksi aloitettiin Suomessa seulonnat jo 1960-luvun alussa. Seulontojen ansiosta kuolleisuus kohdunkaulasyöpään on romahtanut. Seulonta on tärkeää, koska siinä mahdollisesti löydetyn esiasteen hoidolla voidaan estää itse kohdunkaulan syövän syntyminen.

Seulonnassa voidaan löytää ne muutokset, jotka voivat ajan kuluessa muuttua pahanlaatuisiksi. Seulonnan avulla saadaan estettyä yli 80 prosenttia kohdunkaulan syövistä ja niihin liittyvistä kuolemista.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Seulonnan avulla rintasyöpä pyritään havaitsemaan mahdollisimman aikaisin. Seulonnan avulla vähennetään rintasyövästä johtuvia kuolemia.

4.

Mitä tehdä, jos saa kutsun kontrollitutkimukseen?

Jos seulontatestissä käynnin jälkeen tilanne täytyy kontrolloida tai tehdä lisätutkimuksia, sinulle tulee siitä tieto kotiin ja on tärkeää noudattaa saamiasi ohjeita.

Jos kohdunkaulan seulonnan vastauksessa mainitaan, että tilanne täytyy kontrolloida tai tehdä lisätutkimuksia puolen vuoden tai vuoden päästä ja tulla uudelleen esim. papa-testiin tai HPV-testiin, on tärkeää osallistua ohjeen mukaan. Jos testissä on löytynyt solumuutoksia, niihin ei aina ole välttämätöntä puuttua heti kiireellisesti, koska joskus elimistö itse korjaa myös näitä tilanteita. Jos HPV-testin tulos on positiivinen tai irtosolunäytteestä tehdyssä papakokeessa todetaan lieviä muutoksia, uuteen testiin kutsutaan 1–2 vuoden kuluttua.

Rintasyövän mammografiaseulonnassa ja suolistosyövän seulonnassa mahdollisiin muutoksiin puututaan heti ja ohjataan lisätutkimuksiin tarvittaessa.

5.

Kuinka kauan seulontavastauksia pitää odottaa?

Seulonnan vastaukset tulevat kotiin postitse parissa viikossa – kuukauden kuluessa.

6.

Jos löydän huolestuttavan oireen, vaikka kyhmyn rinnasta, pitääkö minun odottaa seuraavaa kutsua seulontaan?

Jos sinulla on selkeä, huolestuttava oire, kuten kyhmy rinnassa, älä odota seulontaa, vaan hakeudu heti lääkärin tutkimukseen.

7.

Jos kohtu on poistettu, täytyykö mennä silti kohdunkaulasyövän seulontaan?

Kyllä. Vaikka kohtu olisi poistettu, seulontaan tulee silti osallistua.

8.

Entä jos seulontaan osallistuminen pelottaa?

Osallistumista ei tarvitse pelätä. Seulontaan osallistuminen on helppoa ja mutkatonta, ja seulonnat todella vähentävät kuolleisuutta seulottavaan syöpään. Seulontoihin kannattaa näin ollen aina osallistua kutsun saavuttua.

Kohdunkaulasyövän seulonnassa hoitaja ottaa Papa- tai HPV-näytteen emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Toimenpide on nopea, mutta voi tuntua pienenä nipistyksenä.

Rintasyövän seulontatesti on mammografia eli rintojen röntgenkuvaus. Kuvauksessa hoitaja asettaa paljaat rinnat vuoron perään puristukseen kuvaustasoa vasten, mikä voi tuntua hieman kivuliaalta. Kuvaus kestää kuitenkin vain muutaman minuutin.

Suolistosyövän seulonnassa ulostetesti tehdään kotona itse wc-käynnin yhteydessä pyöräyttämällä kotiin tulleessa näyteputkilossa ollut testitikku ulosteessa. Sen jälkeen tikku suljetaan putkiloon, ja putkilo laitetaan muovipussiin ja sen jälkeen palautuskuoreen, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Kuori pudotetaan lähimpään postilaatikkoon, mistä se etenee seulontalaboratorioon.

9.

Mistä saa tietoa, milloin seulontaan pitäisi osallistua?

Kutsu tulee automaattisesti kaikille seulontaikäisille henkilöille. Jos sinulla on kysyttävää oman seulontasi kutsusta tai aikataulusta, ota yhteyttä oman kotikuntasi terveyspalveluihin. Kunnan verkkosivuilta löydät lisätietoa. Tietoa seulonnoista saa myös Suomen Syöpärekisterin ja Syöpäjärjestöjen verkkosivuilla.

Seulontoihin kutsutaan henkilökohtaisesti seuraavasti:

• Rintasyöpäseulonta: 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein

• Kohdun kaulaosan syövän seulonta: 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Osassa kunnista seulontaan kutsutaan myös 25- ja 65-vuotiaita.

• Suolistosyövän seulonta: vuonna 2021 kaikki 60- , 62- , 64- ja 66-vuotiaat naiset ja miehet niissä kunnissa, jotka tarjoavat suolistosyövän seulonnan asukkailleen. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa, seulontaan kutsutaan 60–74-vuotiaat kahden vuoden välein.


Lue lisää:

Haluatko keskustella syövästä tai sen hoidosta?
Syöpäsäätiön tuella ylläpidetään maksutonta Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelua. Neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, joita syöpään liittyvät asiat mietityttävät. Tutustu lisää (aukeaa uuteen ikkunaan)

Syöpäseulonta tarkoittaa syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä. Tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Lue lisää syövän seulonnoista (aukeaa uuteen ikkunaan).

Gynekologinen syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton – nämä oireet ovat aina syy hakeutua gynekologille. Lue lisää gynekologisten syöpien riskitekijöistä ja oireista (aukeaa uuteen ikkunaan).



Syöpäsäätiön kesäkeräys on käynnissä 3.5. – 25.6.2021

Keräyksellä tuetaan syöpäseulontojen kehittämistä, jotta jokainen syöpä löydettäisiin ajoissa. Sinä voit auttaa – tee lahjoitus syöpätutkimukselle.

  • Lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon: 47770.
  • Lahjoita puhelinsoitolla 20 euroa: Soita numeroon: 0600 04499. Lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussasi.
  • Lahjoita tekstiviestillä 15 euroa: tekstaa TUEN numeroon 16499. Lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussasi.

Yrityksille

Lahjoita yrityksenä

Tule mukaan yrityskumppaniksi