Suurapuraha: Tutkimuksesta apua korkean riskin eturauhassyöpään

Syöpäsäätiön suurapurahan saaneen professori Steve Bovan tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa hoitoa vaativat, aggressiiviset eturauhassyövät ja erottaa ne vaarattomista syövistä.  Tutkimus on tuonut paljon uutta tietoa eturauhassyövän hoidon parantamiseksi.

Suomessa noin 5 000 miehellä todetaan vuosittain eturauhassyöpä ja noin viidenneksellä heistä kehittyy syövän aggressiivinen muoto. Tampereen yliopistolla tehtävä professori Steve Bovan johtama tutkimushanke pyrkii tunnistamaan erityisesti aggressiiviset eturauhassyövät.

Syöpäsäätiön suurapurahalla rahoittamaan Geoprostate-hankkeeseen osallistuu tällä hetkellä kaksikymmentä potilasta.

—Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että eri syöpätyypeillä on monia eri alaluokkia. Kattavan geenitiedon avulla rakennamme mallia siitä, miten eturauhassyöpä syntyy ja miten se syntymisensä jälkeen etenee. Tieto on tärkeätä, sillä joihinkin syöpiin tietyt hoidot tepsivät paremmin kuin toisiin. Tulevaisuudessa pystymme kohdentamaan hoitoja entistä tarkemmin eri syöpälajien sisäisiin alaluokkiin, Bova kertoo.

Tutkimus keskittyy aggressiiviseen syöpään

Kahdenkymmenen miehen kudos- ja verinäytteistä pyritään muodostamaan eräänlainen tiekartta ja selvittämään miten, missä ja milloin syöpä on tullut esiin ja millaisia mutaatioita genomissa on. Eturauhassyövän aikajana ja kehitysvaiheet selvitetään radiologisilla tutkimuksilla, 3D-soluviljelymalleilla ja genomin tutkimuksella.

Geoprostate-hankkeessa on lisäksi hyödynnetty kymmenen eturauhassyöpään menehtyneen potilaan näytteitä. Esimerkiksi kudos- ja verinäytteitä on kerätty näiltä potilailta koko syövän elinkaaren ajalta aina diagnoosin saamisesta potilaan kuolemaan asti. Tutkimus tuo paljon tärkeää tietoa aggressiivisen eturauhassyövän syntymekanismeista.

”Pyrimme löytämään ne tekijät, joiden vuoksi syövästä tulee tappava. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kehittää hoitoja yksittäisiin syöpätyyppeihin. Mikäli erotamme jo alkuvaiheessa syövän aggressiivisen muodon voimme välttää rankat hoidot sellaisten potilaiden kohdalla, joilla ei ole niihin tarvetta.”

—Olemme havainneet, että eturauhaseen paikalliseksi jääneitä syöpäsoluja ei voida havaita verinäytteestä. Toisaalta huomasimme, että mikäli eturauhassyöpä havaitaan verestä, on kyse syövän vallitsevasta kloonista, kun taas pahanlaatuiset alakloonit eivät välttämättä näy, kertoo Bova.

—Pyrimme havaitsemaan huonoa ennustetta ennakoivat seikat. Tavoitteena on myös selvittää, kehittyykö kiltti syöpä aggressiiviseksi syöväksi vai onko kyseessä kahden eri sairauden kehityskulku, Bova selittää.

Tähtäimessä täsmälääke

Aiemmissa tutkimuksissa on paikallistettu useita geenejä, joilla on todettu olevan selvä yhteys perinnölliseen eturauhassyöpään. Myös osa niistä syövistä pysyy kuitenkin paikallisina.

—Näyttää siltä, että eturauhassyövä kehittyy erillisiksi pesäkkeiksi useiden vuosien aikana. Se jakautuu paikallisesti erityyppisiksi muodoiksi. Ainoastaan pieni osa alkaa levitä, vaikka vain joissakin niistä olisi huonoon ennusteen geenivirheen aiheuttamia mutaatiota. Olemme todenneet, että miehillä, joilla on korkean riskin eturauhassyöpä, on erityisiä geneettisiä muutoksia kasvaimissa. Tavoitteena on tunnistaa näitä muutoksia ja hyödyntää tietoa täsmälääkkeen kehittämisessä.

Syöpäsäätiön rahoitus ratkaiseva

Steve Bovan ryhmä on saanut tutkimukseensa Syöpäsäätiön 300 000 euron suurapurahan vuonna 2017. Tuore 450 000 euron suurapuraha kolmeksi vuodeksi myönnettiin syksyllä 2020. Apuraha antaa mahdollisuuden intensiiviseen tutkimukseen.

”Suomessa on lukuisia kovan tason syöpätutkijoita ja tutkimuksen taso on kansainvälisesti korkea. Rahoituksesta on kuitenkin jatkuvasti pulaa.”

Tutkijat joutuvat käyttämään paljon aikaa rahoituksen hakemiseen. Kaikki se on poissa varsinaisesta tutkimustyöstä.

— Ilman Syöpäsäätiötä emme olisi kyenneet viemään läpi Geoprostate-hanketta läpi tässä mittakaavassa. Uskon, että tutkimustulokset tulevat vaikuttamaan voimakkaasti eturauhassyövän hoitoon Suomessa ja muualla maailmassa, professori Bova toteaa.

Bovan kehittämää menetelmää on tarkoitus seuraavaksi arvioida kliinisessä potilastyössä. Menetelmää voitaisiin Bovan mukaan mahdollisesti hyödyntää myös muiden syöpien hoidossa.

TEKSTI: Arja-Leena Paavola
Pääkuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto.

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä, ja nykyään koko Suomen tavallisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä. Lue lisätietoa eturauhassyövästä täältä.