Min berättelse

Ett nybörjat liv får inte ta slut

Aino och Duarte kommer alltid att minnas läkarnas blickar. Det märktes att allt inte var som det ska. Elma hade en stor tumör i hjärnan och hon måste opereras omedelbart.

Elma klarade sig, men efter det väntade ännu åtta månader av tunga cancerbehandlingar.

”Då vi träffade läkaren som hade ansvar för Elmas vård tändes
för första gången en liten gnista av hopp”, minns Aino. ”Det visade sig att läkaren hade undersökt den cancer som drabbat Elma och att stora framsteg har gjorts i
utvecklingen av behandlingar.”

”Det är en skrämmande tanke om man utöver oron och alla bekymmer har svårt att få pengarna att gå ihop till exempel som ensamstående mamma.”

Elmas behandlingar inleddes alltså och hela familjen lärde sig leva efter de nya reglerna. Allt de g jorde skedde på Elmas villkor.

”Vi kan tacka högre makter för att vi hade möjlighet att lägga lite pengar åt sidan i vårt tidigare liv”, suckar Duarte.

”I småbarnsfamiljer är föräldrarnas ekonomi i många fall ansträngd redan från början. Vad händer om någon råkar ut för en likadan situation som vi? Det är en skrämmande tanke om man utöver oron och alla bekymmer har svårt att få pengarna att gå ihop till exempel som ensamstående mamma.”

Elmas behandlingar har nu avslutats och det verkar som om cancern är borta ur den lilla flickans liv. Aino tycker att hon fortfarande inte är i skick att jobba, utan vill uppleva det babyår som togs ifrån dem. Nu får hela familjen äntligen återhämta sig i fred.


Har du redan läst?

Antalet bidragsansökningar från cancerdrabbade ökade explosionsartat – Cancerstiftelsens julinsamling hjälper. Läs mer om Cancerstiftelsens julinsamling.

Antalet ansökningar om ekonomiskt stöd som inkommit till Cancerorganisationerna från cancerdrabbade personer har nästan tiodubblats under de senaste tio åren. Lär mer.

Mer information om Cancerorganisationernas ekonomiska stöd.