Apurahat

Syöpäsäätiö tukee apurahoin suomalaista syöpätutkimusta yli 7 miljoonalla

Syöpäsäätiö on jakanut tänä vuonna syöpätutkimukseen apurahoja ennätykselliset 7,35 miljoonaa euroa. Suurapuraha myönnettiin hankkeeseen, jossa kehitetään yksilöllisiä immunologisia hoitoja verisyöpiin. Lisäksi myönnettiin useita suuria kolmivuotisia tutkimusrahoituksia eri syöpätautien tutkimukseen sekä syövän perustutkimukseen.

Hakemuksia Syöpäsäätiölle tuli 24.8. mennessä yhteensä 231 ja näistä tutkimusapurahahakemuksia oli 162 sisältäen suurapurahahakemukset, joita oli 11. Kliiniseen eli potilaaseen kohdistuvaan syöpätutkimukseen luokiteltavia hakemuksia oli 44 %. Hakemusmäärät, erityisesti väitöskirja-apurahahakemuksien, ovat tänä vuonna palautuneet koronapandemiaa edeltävälle tasolle.

Syöpäsäätiön vuosittain saamilla lahjoitusvaroilla on tuettu monipuolisesti syövän tutkimushankkeita. Eniten rahoitusta kohdentui totutusti tutkimukseen, joka ei liity mihinkään erityiseen syöpätyyppiin, noin kolmasosa rahoitettujen hankkeiden kokonaismäärästä. Myös eturauhas-, rinta-, suolisto- ja munasarjasyöpien tutkimukseen kohdentui tänä vuonna runsaasti rahoitusta.

Kolmivuotinen 450 000 euron suurapuraha myönnettiin professori Satu Mustjoen (Helsingin yliopisto) tutkimushankkeelle ”Kohti yksilöllisiä immunologisia hoitoja verisyövissä”.  Tutkimuksella etsitään uusia immunologisia hoitoja huonoennusteisille verisyöville. Tällaiset leukemiat eivät ole hoidettavissa uusillakaan immunologisilla hoitomuodoilla, vaan väistävät elimistön puolustusjärjestelmät. Mustjoen tutkimusryhmä yhteistyötahoineen pyrkii selvittämään mekanismeja, joilla pahanlaatuisiksi muuttuneet verisolut väistävät immuunipuolustuksen ja muuttuvat hoidoille vastustuskykyisiksi. Hankkeessa etsitään myös uusia lääkeyhdistelmiä, joita immuunihoitoihin yhdistämällä voidaan tuhota syöpäsoluja. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä syövän immunologiasta molekyylitasolla ja kehittää yksilöllistettyjä immuunihoitoja verisyöpiin.

Apurahoja jaettiin myös muille merkittäville tutkimushankkeille:

Laskennallisen biolääketieteen professori Merja Heinäniemelle Itä- Suomen yliopistoon 300 000 euron kolmivuotinen tutkimusapuraha hankkeeseen ”Aineenvaihdunnan ja signaloinnin kytkennät solutilaan lääkeresistentissä lasten leukemiassa”.

Professori, ylilääkäri Olli Carpenille Helsingin yliopistoon 300 000 euron kolmivuotinen tutkimusapuraha hankkeeseen “Munasarjasyövän käyttäytymistä määrittävät tekijät – uutta tietoa digitaalista patologiaa, koneoppimista ja spatiaalitranskriptomiikkaa yhdistämällä”.

Professori Peeter Karihtalalle (HUS) 60 000 euron tutkimusrahoituksen saanut hanke: ”Kuntoharjoittelun merkitys rintasyövän neoadjuvanttihoidon vasteen parantamisessa: satunnaistettu NeoACT-tutkimus”.

Aiempaa enemmän useampivuotisia tutkimusrahoituksia

Kuten jo useana aiempana vuonna, tämänkin vuoden hakemuksissa on havaittavissa kolme merkittävää ja edelleen kasvussa olevaa trendiä: immunologiset eli kehon omaa puolustusjärjestelmää aktivoivat syöpähoidot, syöpähoitojen yksilöllinen kohdentaminen modernin diagnostiikan keinoin sekä tekoälyn hyödyntäminen erityisesti syöpien tarkemmassa luokittelussa.

-Kaikkien näiden tutkimuslinjojen tulokset ovat siirtymässä nopeasti osaksi hoitokäytäntöjä ja hyödyttävät syöpään sairastuneita jo lähitulevaisuudessa, kertoo Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors. Hän iloitsee myös ennätyksellisestä jakosummasta, jonka turvin oli mahdollista myöntää entistä enemmän useampivuotisia tutkimusrahoituksia.

-Pitkät rahoituskaudet vähentävät tutkijoiden rahoituksen hankkimiseen liittyvää työtaakkaa ja mahdollistavat keskittymisen tutkimushankkeisiin. Syöpä voitetaan tutkimuksella, ei apurahahakemuksia laatimalla, toteaa Wahlfors.

Syksyn apurahat 93 tutkijalle tai ryhmälle

Vuoden 2022 aikana Syöpäsäätiö on tukenut tutkimusta apurahoina 7,35 miljoonalla eurolla.

Tutkimus- ja väitöskirja-apurahoja myönnettiin yhteensä 93 tutkijalle tai tutkimusryhmälle, kaikkiaan yhteensä 7 350 000 eurolla.


Lue lisää vuoden 2022 apurahoista

Suurapuraha: Mustjoen tutkimusryhmä on saanut Syöpäsäätiöltä kolmivuotisen rahoituksen. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää niitä mekanismeja, joilla pahanlaatuisiksi muuttuneet verisolut väistävät immuunipuolustuksen ja muuttuvat hoidoille vastustuskykyisiksi. Lue lisää

Viimevuosina lasten leukemian hoidossa on edistytty paljon, mutta monet hoidoista ovat hyvin raskaita. Uuden tutkimushankkeen tavoitteena on vähentää taudin uusiutumista.  Professori Merja Heinäniemelle Itä- Suomen yliopistoon kolmivuotinen tutkimusapuraha. Lue lisää

Professori, ylilääkäri Olli Carpenille Helsingin yliopistoon kolmivuotinen tutkimusapuraha. Tavoitteena on saada entistä tarkempi käsitys munasarjasyövän käyttäytymisestä ja kehittää potilaan yksilöllistä hoitoa. Lue lisää

Tehostaako kuntoharjoittelu rintasyövän hoitoa? Professori Peeter Karihtalalle (HUS) tutkimusrahoitus. Uudessa satunnaistetussa tutkimuksessa selvitetään, parantaako liikunta rintasyövän leikkausta edeltävän sytostaattihoidon tehoa. Lue lisää

Jaetut apurahat 2022

 


Tilaa uutiskirje

Koskettaako syöpä sinua? Uutiskirjeessämme pääset lukemaan koskettavia tarinoita elämästä syövän kanssa ja ajankohtaista tietoa syöpätutkimuksesta ja kampanjoistamme. Uutiskirje odottaa sinua sähköpostissasi 1-2 kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen yrityksille voit tilata täältä.

Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen tukija. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.