Minun tarinani

Lähteekö koti alta ja saanko laskut maksettua?

Oman tyttärensä Senjan syövälle menettänyt mielen ammattilainen Varpu Hintsanen tietää, että sairastamisajan taloudelliset haasteet lisäävät huolten kohtuutonta kuormaa.

”Kun joku perheestä sairastuu, kaikkien perheenjäsenten elämä menee täysin ympäri. Minulle Senjan sairastamisaika oli kaoottista, enkä edelleenkään muista kaikkea tapahtunutta selvästi. Ilman puolison, perheen ja ystävien tukea en olisi pärjännyt.

Olin täysin pois normaalista arjesta ja päivät menivät sairaalassa. Samaan aikaan jonkun täytyi huolehtia toinen lapsi nukkumaan, laittaa ruoka ja kuulustella läksyt. Monesti mietin, miten yksinhuoltajat selviävät, kun monessa paikassa ei voi olla samaan aikaan.

Arjen asiat eivät häviä mihinkään, vaikka niin iso asia kuin syöpä tulee perheeseen. Laskut pitää silti maksaa ja pesukoneet hajoavat.

Perusturvallisuus pirstaloituu

Olin ollut Senjan sairastumiseen saakka päivätöissä. Hallinnantunne omasta elämästä oli kokenut hirveän kolauksen jo siinä vaiheessa, kun lapsi sairastui vakavasti. Kun ymmärsin, etten tulisi palaamaan töihin pitkään aikaan, ehkä vuosiin, teki se perusturvallisuudesta entistä pirstaleisempaa.

Työ ja toimeentulo ovat jokaiselle aikuiselle tärkeä osa elämää, ja töiden lopettamisen myötä tuli hirveä huoli siitä, miten selviämme eteenpäin. Harvalla lapsiperheellä on ylimääräistä säästössä ja syöpä tapahtuu yhtäkkiä, ilman mahdollisuutta varautumiseen.

”Arjen asiat eivät häviä mihinkään, vaikka niin iso asia kuin syöpä tulee perheeseen.”

Tuntuu kohtuuttomalta, että hirveän surun, huolen ja pelon keskellä joutuu miettimään, lähteekö koti alta tai saako laskut maksettua. Samalla pitäisi selvitä toimintakykyisenä ja mahdollisimman myönteisenä, koska se on kaiken a ja o.

Kelan kaavakkeita keskellä yötä

Monien asioiden hoitaminenkin kerralla voi tuntua mahdottomalta. Itse esimerkiksi täytin loputtomia Kelan kaavakkeita keskellä yötä umpiväsyneenä. Riski siitä, että jotain jää hoitamatta ja tippuu tukien ulottumattomiin, on suuri.

Samalla on hyvä muistaa, että vaikka perustarpeiden tyydyttäminen on tärkeää, haluaa jokainen tarjota perheelleen myös pientä iloa kaiken synkkyyden keskellä. Varsinkin pitkäkestoisessa, haastavassa tilanteessa pitäisi välillä voida hankkia jotain piristystä arkeen – ilman että tarvitsee miettiä tilaanko pizzat perheen leffailtaan vai maksanko sähkölaskun.

Itse haluaisin kehottaa kaikkia samassa tilanteessa olevia hakemaan apua rohkeasti ja unohtamaan ajatuksen, että aina pitää pärjätä yksin tai omillaan. Ihmiset tarjoavat mielellään apua, jos tietävät, mitä voivat tehdä. Sama pätee myös taloudellisiin haasteisiin – tilanne ei ole kenenkään vika, eikä avunpyytämistä pidä hävetä. Se, että ei jää ihan yksin, on kaikkein tärkeintä.”

Anna lahja perheille, joita syöpä on haavoittanut

Joulukeräyksellä tuetaan syövän vuoksi taloudelliseen ahdinkoon joutuneita perheitä.


Luitko jo?

Varpu Hintsanen: Pienestä kädestä piti päästää irti. Varpu Hintsanen nukkui koiranunta sairaan lapsensa rinnalla ja yritti elää täyttä elämää tietäen, että väistämätön luopuminen oli edessä. Senjalle hän lupasi, että ”kävi mitä kävi, äiti ei jätä sinua koskaan.”

Maaret Kallion blogi: Hauras arki voi särkyä helposti

Syöpää sairastavien avustushakemusten määrä kasvoi räjähdysmäisesti – Syöpäsäätiön joulukeräyksellä apua.