Suomen Syöpärekisteri
Suomen Syöpärekisteri on professori Janne Pitkäniemen johtama, maailmalaajuisesti ainutlaatuinen syöväntutkimuslaitos. Syöpärekisterissä tehtävä tutkimus palvelee monin eri tavoin syöpään sairastuneita.
Ainoa Suomessa, ainutlaatuinen maailmassa
Suomen Syöpärekisteri on syöpätautien tilastollinen ja epidemiologinen tutkimuslaitos, joka ylläpitää tietokantaa kaikista Suomessa vuodesta 1953 alkaen todetuista syöpätapauksista. Sekä Suomen Syöpärekisteri että Syöpäsäätiö ovat osa Syöpäjärjestöjä.

Suomen Syöpärekisterissä tehtävä tutkimus
Syöpäsäätiö tuki vuonna 2024 Syöpärekisterissä tehtävää syöpäepidemiologista tutkimusta yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla. Tutkimus kohdistuu syövän väestötason syytekijöiden tunnistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja syövän varhaistoteamiseen sekä syöpäpotilaiden eloonjäämiseen vaikuttaviin tekijöihin.

Edelläkävijä suurissa seulontatutkimuksissa
Syöpärekisteri on ainoa epidemiologista syöpä- ja syöpäseulontatutkimusta tekevä tutkimuslaitos Suomessa. Suomen Syöpärekisteri on ollut edelläkävijä suurten seulontatutkimusten tekemisessä maailmassa. Joukkotarkastusrekisteri perustettiin vuonna 1968 ja siihen on kerätty kohdunkaulan syövän seulontatiedot vuodesta 1963 alkaen. Rintasyövän seulonta aloitettiin 1987 ja suolistosyövän seulonta 2022.
“Syöpärekisteri on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen tutkimuslaitos, jonka toimintaa on etuoikeus tukea” – LähiTapiola Henkiyhtiön toimitusjohtaja Pasi Haarala
Käynnissä olevat hankkeet
Syöpärekisterin tutkimustoiminta perustuu suurelta osin Syöpäsäätiön rahoitukseen. Tutkimuksen taustalla on ainutlaatuinen data, jonka avulla tutkitaan mm. syövän ennaltaehkäisyä ja syövän aiheuttamia haittoja, ennustetaan tulevaa syöpätaakkaa, parannetaan nykyisiä syöpäseulontoja ja tutkitaan uusien syöpäseulontojen toteuttamista. Tekoäly tuo tutkijoille merkittävästi aiempaa laajemmat mahdollisuudet soveltaa digitaalisessa muodossa olevaa tietoa syöpätapauksista.
Monitoroinnin kehittäminen
Syöpärekisteri kerää systemaattisesti syöpä- ja syöpäseulontatietoja, analysoi ja tulkitsee niitä. Se on aktiivinen toimija yhteispohjoismaisissa syöpä- ja seulontatilastointihankkeissa.
Syöpien ja syövästä aiheutuvien haittojen ennaltaehkäisy
Syöpärekisteri tutkii syövän riskitekijöitä ja niiden merkitystä syöpien ennaltaehkäisyssä. Syöpäsäätiö on tutkimuksen merkittävä tukija.
Syöpätaakan kokonaisvaltainen arviointi
Syöpätaakkaa selvittävän tutkimuksen keskiössä ovat syövän aiheuttaman väestötaakan kokonaisvaltainen arviointi ja ennustaminen. Syöpäsäätiö on tutkimuksen merkittävä tukija.
Nykyisten syöpäseulontaohjelmien arviointi ja kehittäminen
Tutkimme, miten valtakunnalliset syöpäseulontaohjelmat voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä edellyttää seulontojen hyötyjen ja haittojen kokonaisvaltaista arviointia. Syöpäsäätiö on tutkimuksen merkittävä tukija.
Epidemiologisten ja tilastollisdata-analyyttisten menetelmien kehittäminen
Kehitämme syövän ja syöpäseulontojen tutkimusmenetelmiä ja panostamme tehokkaisiin analyysimenetelmiin. Syöpäsäätiö on tutkimuksen merkittävä tukija.
Kiinnostavatko syöpätilastot?
Suomen Syöpärekisterin syöpätilastoilla seurataan uusien syöpätapausten ilmaantumista, syövän aiheuttamaa kuolleisuutta ja potilaiden elossaoloa.
Kaipaus ei kuole koskaan
Janne Pitkäniemi menetti molemmat vanhempansa syövälle. Nyt hän tekee kollegojensa kanssa työtä, jotta syöpäpotilaat voisivat saada tulevaisuudessa parasta mahdollista hoitoa.
“Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhön Suomen Syöpärekisterin kanssa. Olemme päässeet tukemaan ainutlaatuisen tutkimuksen aloittamista.” – anonyymi lahjoittaja
Tekisimmekö yhdessä jotain mullistavaa?
Haluatko tukea Suomen Syöpärekisterin tutkimusta? Voit tukea huippututkimusta yrityksenä, säätiönä tai yksityishenkilönä. Minimilahjoitus räätälöidylle yhteistyölle on 50 000 euroa.

Marika Salonen
Yritysyhteistyön päällikkö
p. +358 50 448 8324
[email protected]

Päivi Niskanen
Säätiö- ja suurlahjoitusvastaava
p. +358 50 344 4992
paivi.niskanen@cancer.fi
Suomalaisin lahjoitusvaroin toimiva Syöpäsäätiö tukee syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään sekä rahoittaa syöpätutkimusta, jotta kenenkään ei enää tarvitsisi menehtyä syöpään. Syöpäsäätiö on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen tukija Suomessa. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Suomen Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.