Syöpäsäätiö miesten asialla

Eturauhassyövän ABC

Tuhannet miehet sairastuvat eturauhassyöpään vuosittain

Suomessa eturauhassyöpään sairastuu joka vuosi yli 5000 ja kuolee yli 900 miestä. Sairaus havaitaan useimmiten iäkkäillä, yli 70-vuotiaille miehillä. Vaikka eturauhassyövän tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä, joitakin riskitekijöitä sairastumiselle tunnetaan. Nykytiedon valossa oireettomia miehiä ei ole syytä seuloa.

A.

Eturauhassyöpä on kaikkein tavallisin syöpä Suomessa. Vaikka se onkin miesten yleisin syöpä, siihen sairastuu vain harvoin alle 50-vuotiaita. Useimmiten sairaus todetaan yli 70-vuotiailla. Noin 2–5 % eturauhassyövistä on perinnöllistä tyyppiä.

B.

Eturauhassyövän ennaltaehkäisyä ei valitettavasti tunneta. Runsas rasvan tai kypsennetyn lihan syönti sekä lihavuus ja tupakointi näyttävät silti olevan yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua. Ruokavaliollakin on merkitystä. Ylipainon ja eläinrasvojen välttämistä ja kasvispainotteista ruokaa on suositeltu. Riittävä D-vitamiinin saanti (10 mikrogrammaa päivässä) saattaa myös suojata eturauhassyövältä.

C.

Eturauhassyöpä syntyy eturauhasen solujen muuttuessa pahanlaatuisiksi. Alkuvaiheen eturauhassyöpä ei aiheuta oireita. Sairastuneen ennuste on varsin hyvä, jos syöpäkasvain on paikallinen ja syöpäkudos erilaistunutta. Näistä potilaista yli 90 prosenttia elää vähintään 10 vuotta syöpädiagnoosin jälkeen. Jos kasvain havaitaan riittävän varhain, eli silloin, kun se on pieni ja rajoittunut eturauhaseen, voidaan sairaus parantaa.

Kun Jan Stenfors näppäilee lempikitaraansa, muu maailma unohtuu. Kitaran soittaminen antaa voimia syöpähoitojen keskellä. Lue Stenforsin tarina täältä.

Millaisia oireet ovat?

Eturauhassyövän ensioireita ovat virtsan tulon häiriöt, virtsaamistarpeen lisääntyminen tai virtsateiden tulehdukset. Ne ovat siis samanlaisia kuin eturauhasen liikakasvun oireet. Syövän oireet voivat kuitenkin kehittyä nopeammin, kun taas liikakasvun oireet ilmaantuvat yleensä hitaasti vuosien aikana. Lisäksi syöpään voi liittyä verivirtsaisuutta tai verta voi esiintyä siemennesteessä. Joissakin tapauksissa ensimmäiset oireet voivat aiheutua etäpesäkkeistä luustossa, jolloin oireena voi olla luustokipu tai luun poikkeava murtuminen.

Lääkärin tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos esiintyy virtsan keräytymiseen tai rakon tyhjentämiseen liittyviä oireita tai verta virtsassa. Tutkimuksissa eturauhanen tunnustellaan, tutkitaan virtsa sekä otetaan verikokeita. Jos näiden perusteella epäillään eturauhasen syöpää, jatkotutkimuksiin kuuluvat tarkemmat kaikututkimukset ja koepalan otto.

Miten eturauhassyöpää hoidetaan?

Eturauhassyöpään on olemassa tehokkaita hoitokeinoja. Hoitokeinot määräytyvät syövän koon, levinneisyyden, potilaan iän ja muiden sairauksien mukaan. Hoitona voidaan käyttää hormonihoitoa, sädehoitoa tai leikkausta.

Hoitona voi olla pelkkä seurantakin jos hoidon ei odoteta parantavan potilaan ennustetta. Aina hoitoa ei siis tarvita, sillä osa eturauhassyövistä etenee hyvin hitaasti eikä ehdi välttämättä aiheuttaa sairastuneelle mitään oireita ennen elämän loppumista muusta syystä.

Miten eturauhassyöpää voi seuloa?

Eturauhassyövän seulonta on toteutettavissa määrittämällä seerumin prostataspesifinen antigeeni (PSA). PSA-määritys on kuitenkin varsin epätarkka väestötason seulontaa ajatellen. Kun sitä käytetään laajasti, löydetään paljon hyvin pienen riskin syöpiä, joiden hoito aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä – koska valtaosa niistä ei etenisi ilman hoitoakaan.

PSA-testin käyttöä seulontamenetelmänä on selvitetty kiivaasti. Kuitenkaan seulonnan ja sen perusteella tapahtuvan hoidon ei ole osoitettu vaikuttavan seulottujen henkilöiden eliniän pituuteen. Lisäksi eturauhassyövän hoidolla voi olla jopa suurempia haittavaikutuksia kuin itse syövällä. PSA:n tutkiminen on kuitenkin hyödyllistä silloin, jos virtsaamisoireet ovat kehittyneet nopeasti.

Tutkimusten mukaan seulonta vähentää etäpesäkkeisessä vaiheessa todettujen eturauhassyöpien määrää. Aggressiivistenkin syöpien diagnostiikka siis aikaistuu toivotusti, mutta silti vaikutus eturauhassyöpäkuolleisuuteen on vähäinen tai olematon.

Lähteet:


Luitko jo?

Marko Yrttimaa: ”Kovia juttuja, joista selvitään.

Vähän yli seitsemän vuotta sitten, lokakuussa 2014 olin aamulla treenaamassa, ja saman päivän iltapäivällä istuin urologin pajalla kuulemassa, että minulla on eturauhassyöpä.” Lue Markon juttu.

Syöpäsäätiön tutkimusjohtajan Jarmo Wahlforsin blogi: Eturauhassyövän tutkimuksesta – Tämän päivän tutkimus on huomisen hoitoa. Lue blogia


Syöpäsäätiö miesten asialla

Käsillä on hetki, kun voit tehdä jotain merkittävää miesten hyväksi. Osallistu Syöpäsäätiön keräykseen eturauhassyövän voittamiseksi. Valitse lahjoituskohteeksi miesten syövät.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen tukija. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.