Doktorandstipendier

Cancerstiftelsen arbetar för att stödja Cancerorganisationernas gemensamma strategi. Strategin syftar till att främja ett gott liv för dem som har cancer och deras närstående trots cancern, stärka rättvisan och effektiviteten i cancerdiagnostiken och -behandlingen samt stärka cancerforskningen och -expertisen (Cancerorganisationernas strategi 2020–2025).

Ansökan om de stipendier som Cancerstiftelsen utlyser i höst 2024 ska lämnas in i Cancerstiftelsens e-tjänst. Till ansökan bifogas en forskningsplan och den ansvariga forskarens publikationsförteckning för åren 2019–2024. Ansökningstiden är 3.6–21.8.2024. E-tjänsten stänger onsdagen den 21.8.2024 vid dagens slut. Ansökningarna kan inte kompletteras efter att ansökningstiden gått ut. Försenade ansökningar eller ansökningar som gjorts på ett sätt som avviker från anvisningarna bedöms inte.

I år delar Cancerstiftelsen också ut medel ur Tellervo Edessalos stiftelse för cancerforskning i form av forskningsstipendier och doktorandstipendier till ett sammanlagt belopp av 75 000 euro.

Ansökningarna bedöms bland annat med beaktande av projektplanens vetenskapliga nivå och rimlighet, sökandens vetenskapliga meriter och projektets relevans ur cancerforskningens synvinkel. Stipendierna beviljas endast för studier med tydlig koppling till cancer, cancerprevention, diagnostisering och behandling av cancer eller cancerrehabilitering. Denna koppling ska framgå av ansökan.

Endast en ansökan per sökande bedöms. En forskare kan ha endast ett stipendium från Cancerstiftelsen i kraft samtidigt.

Stipendierna beviljas för att stödja forskning som bedrivs i Finland. Man kan inte ansöka om finansiering från Cancerstiftelsen för ett företags forsknings- och produktutvecklingsprojekt. Doktorandstipendierna är avsedda för personer som redan är en god bit på väg med sin avhandling.

Cancerstiftelsen beviljar inte forskningsstipendier till sådana forskare eller forskargrupper som får finansiering från tobaksindustrin. Som tobaksindustri betraktas företag eller företagsgrupper som får merparten av sina intäkter från tillverkning eller marknadsföring av tobaks- eller andra nikotinprodukter.

Cancerstiftelsens styrelse fattar stipendiebesluten utgående från stipendienämndens förslag. Vid bedömningen och beslutsfattandet beaktas de principer för hantering av jävsfrågor som Cancerstiftelsens styrelse bestämt.

Stipendieansökningarna görs på engelska.

Cancerstiftelsen betonar att det i planen tydligt ska framgå vad forskaren avser uppnå med stipendiet. En allmän kartläggning av forskningsområdet är inte en forskningsplan. Endast ansökningar med ett tydligt angivet mål kommer att beaktas.

SÅ HÄR BEHANDLAS ANSÖKAN

Cancerstiftelsens styrelse fattar stipendiebesluten utgående från stipendienämndens förslag.

Beviljade stipendier offentliggörs i november 2024.

En förutsättning för att stipendiet utbetalas är att forskaren har rapporterat om och redovisat för tidigare stipendier enligt givna anvisningar.

Mer information om Cancerstiftelsens stipendieprocess finns på webben: Cancerstiftelsens stipendier.

DOKTORANDSTPENDIER

Doktorandstipendierna är avsedda för forskare som befinner sig i slutskedet av sitt avhandlingsarbete. 2024 års doktorandstipendier uppgår till 4 000 euro. Doktorandstipendier beviljas inte till personer vars doktorsavhandling godkänts före ansökningstidens utgång. En och samma person kan beviljas ett doktorandstipendium endast en gång. I en ansökan om doktorandstipendium syftar ’ansvarig forskare’ på sökanden själv.

KLASSIFICERA FORKNINGSOMRÅDE

På ansökningsblanketten väljer sökanden det forskningsområde som forskningen huvudsakligen kommer att inriktas på. Man kan välja mellan grundforskning och klinisk forskning (inkl. epidemiologisk forskning). För att säkerställa en så sakkunnig bedömning som möjligt kan Cancerstiftelsen hänvisa ansökan till bedömare inom ett annat forskningsområde.

BILAGOR

    1. Forskningsplan, högst tre sidor inklusive källhänvisningar. Typsnittet ska vara 12 pt eller större.

    Forskningsplanens vägledande struktur:

    a. Bakgrund
    b. Forskningens syfte
    c. Forskningens genomförande och metoder
    d. Tidtabell
    e. Arbetsfördelning mellan forskargruppens medlemmar
    f. Motiveringar beträffande kostnadsberäkningen
    g. Etiska frågor

     

    2. Ansvariga forskarens publikationsförteckning för åren 2020–2024. Publikationen måste ha tryckts eller publicerats elektroniskt 2020 eller senare. Publikationens status kan vara ”In press”, men då måste den ha godkänts för publicering. ”Submitted” räknas inte som publicerad. Endast de fem viktigaste publikationerna ska anges på ansökningsblanketten, med en mer detaljerad publikationsförteckning bifogad.

    3. När forskaren ansöker om stipendium för en klinisk interventionsstudie måste ansökan åtföljas av ett studieprotokoll. Om protokollet inte är klart bör sökanden bifoga en sammanfattning av den planerade studien

UTBETALNING

Efter bifall ska sökanden lämna in sina betalningsuppgifter via e-tjänsten och lämna in den anmälan om närståendekrets som förutsätts i stiftelselagen. Doktorandstipendiet betalas ut till sökandens konto i två lika stora delbetalningar med sex månaders mellanrum. Den första delbetalningen betalas i januari 2025.

Ett stipendium för vilket tillräckliga betalningsuppgifter inte har lämnats återgår till Cancerstiftelsen ett år efter beskedet om bifallsbeslutet, om inte annat avtalas med forskaren.

STIPENDIATENS SOCIALA TRYGGHET OCH ANMÄLNINGSSKYLIGHET

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA är lantbruksföretagarnas och stipendiaternas pensionsanstalt. Cancerstiftelsen rapporterar till LPA alla stipendier där stipendietiden är mer än fyra månader och beloppet minst 1 501 euro.

Om en stipendiat som är bosatt i Finland arbetar med stipendiet oavbrutet i minst fyra (4) månader och stipendiebeloppet är minst 1 501 euro är hen skyldig att teckna en försäkring som garanterar den sociala tryggheten. Läs mer på LPA:s webbplats.

MEDDELANDE TILL SKATTEFÖRVALTNINGEN

Cancerstiftelsen meddelar utbetalda stipendiebelopp i euro och stipendiaternas personuppgifter till skatteförvaltningen.

Anmälan till skatteförvaltningen förutsätter att stipendiaten har en finsk personbeteckning. Personbeteckningen meddelas med betalningsuppgifterna via e-tjänsten.

REDOVISNING OCH RAPPORTERING

Doktorandstipendiet är ett personligt stipendium och redovisas därför inte.

Stipendiet redovisas genom att forskaren efter att avhandlingen godkänts och publicerats skickar en permanent länk till avhandlingen till [email protected]. Rapporteringen via Researchfish gäller inte vid doktorandstipendier.

KOMMUNIKATIONSANVISNINGAR

När du kommunicerar om stipendiet hoppas vi att du tar hänsyn till följande:

Stipendiet beviljades av Cancerstiftelsen sr (Syöpäsäätiö sr på finska, Cancer Foundation Finland sr på engelska).

Vi ser gärna att du också rapporterar intressanta forskningsresultat till Cancerorganisationernas kommunikation på [email protected].