Usein kysyttyä testamenteista

Milloin testamentti olisi syytä laatia?

Jokainen oikeustoimikelpoinen yli 15-vuotias voi määrätä testamentilla omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita. Joka tapauksessa on parempi, että testamentin tekee ajoissa kuin liian myöhään. Asiantuntijat suosittelevat laatimaan ns. ensitestamentin, jota voi päivittää tarpeen tullen.

Testamentin tekeminen voi olla tärkeää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Asuu avoliitossa tai uusioperheessä
  • Ei ole lainmukaisia perillisiä
  • Terveydentilan heikentyessä tai sairauden kohdatessa
  • Kiinteistö- tai asuntokauppojen yhteydessä
  • Perheessä tapahtuvien muutosten myötä
  • Suunniteltaessa pidempää matkaa tai oleskelua ulkomailla

Testamentin laatiminen Syöpäsäätiön hyväksi

  1. Ottaako Syöpäsäätiö vastaan testamenttilahjoituksia?
    Kyllä, Syöpäsäätiö ottaa vastaan testamenttilahjoituksia. Syöpäsäätiölle suunnatuilla testamenteilla on ollut merkittävä rooli kotimaisen syöpätutkimuksen tukemisessa. Säätiöllä on vakiintunut ja tarkoin dokumentoitu prosessi testamenttilahjoitusten luotettavaa ja laadukasta käsittelyä varten.
  2. Miten Syöpäsäätiö tulisi saajana yksilöidä testamentissa?
    Testamentissa on hyvä ilmoittaa virallinen nimi ja y-tunnus muodossa
    Syöpäsäätiö sr, y-tunnus 0237165-7
  3. Minkälaista omaisuutta voi testamentata Syöpäsäätiölle?
    Testamenttilahjoitus voi käsittää koko omaisuuden tai osan siitä. Tyypillisiä omaisuuseriä ovat esim. raha, arvopaperit, asunto-osakkeet, kiinteistöt tai maa-alueet.
  4. Tarjoaako Syöpäsäätiö asiantuntija-apua testamentin laadintaan?
    Kun henkilö on meihin yhteydessä testamenttiin liittyen, pyrimme parhaamme mukaan varmistamaan, että lahjoitusta harkitseva ymmärtää testamenttilahjoittamiseen liittyvät seikat ja millaiseen toimintaan Syöpäsäätiölle testamentatut varat käytännössä kohdennetaan. Testamentin tekeminen ei ole vaikeaa, mutta suosittelemme aina käyttämään asianajajaa, joka huolehtii, että testamentti täyttää kaikki muotoseikat, mutta myös pyrkii varmistumaan, että testamentin laatija on laatimassa testamenttia täydessä ymmärryksessä ja omasta, vapaasta tahdostaan. Konkreettisesti apua on saatavilla Syöpäsäätiön testamenttioppaasta, Syöpäsäätiön nettisivuilta löytyvän Lailli-palvelun kautta tai soittamalla/ laittamalla viestiä Syöpäsäätiön testamenttivastaavalle (ajantasalla olevat yhteystiedot löytyvät sivulta: Testamenttilahjoitus Syöpäsäätiölle – Syöpäsäätiö (syopasaatio.fi))
  5. Onko jotain mallia, jonka mukaan voin itse laatia testamentin?
    Testamentti on aina yksilöllinen, mutta joissain tapauksissa yksinkertaista mallipohjaa voi käyttää. Suosittelemme kuitenkin, että testamentin laatii asianajaja tai ainakin tarkastaa, että kaikki olennaiset seikat testamentintekijän tahdon toteutumiseksi on testamentissa otettu huomioon. Testamentissa määritellyn tahdonilmaisun toteuttaminen edellyttää, että se täyttää lain edellyttämät muotovaatimukset.

 

Varojen käytöstä määrääminen

  1. Täytyykö testamentissa määrätä mihin toimintaan Syöpäsäätiölle testamentatut varat tulee käyttää?
    Varojen käyttötarkoitusta ei tarvitse määrätä, mutta halutessaan niin voi tehdä. Jos käyttötarkoitusta ei ole rajattu, varat tullaan käyttämään Syöpäsäätiön sääntöjen mukaiseen toimintaan.
  2. Mihin muuhun Syöpäsäätiön sääntöjen mukaiseen toimintaan voi omaisuutta testamentata?
    Syöpäsäätiö tukee Suomen syöpäyhdistyksen potilasyhdistyksissä ja alueellisissa syöpäyhdistyksissä tehtävää päivittäistä perustyötä sairastuneiden auttamiseksi. Säätiö rahoittaa myös syövän ehkäisytyötä. Syöpäsäätiön tuella kehitetään muun muassa vertaistuki- ja vapaaehtoistoimintaa. Lisäksi Syöpäsäätiö ylläpitää Syöpäjärjestöjen maksutonta valtakunnallista neuvontapalvelua, joka tarjoaa tukea ja tietoa potilaille ja heidän läheisilleen. Kaikkea tätä voi tukea myös testamenttilahjoituksella ja sen voi halutessaan testamentissa erikseen mainita.
  3. Mitä eroa on, tekeekö testamentin Syöpäsäätiön vai alueellisen syöpäyhdistyksen tai potilasyhdistyksen hyväksi?
    Lyhyesti sanottuna Syöpäsäätiölle testamentatut varat käytetään pääasiassa syöpätutkimukseen. Syöpäsäätiön toiminta perustuu lahjoituksiin ja testamentteihin. Suomen syöpäyhdistys ry:n alueelliset jäsenyhdistykset toimivat omalla toimialueellaan syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä hyväksi tarjoamalla moninaisia tukipalveluita. Valtakunnalliset potilasyhdistykset toimivat koko maassa ja tekevät yhteistyötä alueellisten yhdistysten kanssa. Vain harva alueyhdistys käyttää varojaan syöpätutkimukseen.
    Syöpäyhdistyksen ja potilasyhdistysten toiminta perustuu julkiseen tukeen, Syöpäsäätiön tukeen sekä yksityisten tahojen lahjoituksiin ja testamentteihin.

Testamentin säilyttäminen ja päivittäminen

  1. Voiko Syöpäsäätiö säilyttää testamenttia puolestani?
    Kyllä, Syöpäsäätiö voi säilyttää testamentin alkuperäistä kappaletta tai yhtä niistä, taikka kopiota alkuperäisestä testamentista. Vain alkuperäisin allekirjoituksin vahvistettu testamentti on pätevä, ja siksi suosittelemmekin tekemään useampia alkuperäisin allekirjoituksin vahvistettuja samansisältöisiä asiakirjoja, joita voidaan säilyttää eri paikoissa. Tästä samasta syystä testamenttia ei kannata piilottaa, koska sen pitää löytyä siinä vaiheessa, kun ihminen kuolee. Testamenttia voi säilyttää kotona muiden tärkeiden asiakirjojen joukossa tai esimerkiksi pankin asiakirjasäilytyksessä. Testamentista on myös hyvä kertoa jollekin läheiselle.  Näin varmistetaan testamentissa ilmaistun tahdon toteutuminen sitten, kun sen aika on.
  2. Onko viranomaisrekisteriä, jonne testamentin tiedot voi ilmoittaa?
    Suomessa ei testamentteja varten ole rekisteriä. Näin ollen testamentintekijän on pyrittävä itse varmistamaan, että testamentti on löydettävissä hänen jälkeensä.
  3. Miten toimin, jos haluan muuttaa testamenttia?
    Testamenttia voi aina muuttaa tai laatia uuden noudattaen aina testamentin laadinnalle lain asettamia muotomääräyksiä. Viimeisin päivätty muotovaatimukset täyttävä testamentti on se, jota ryhdytään toimeenpanemaan. Muutetussa testamentissa on hyvä todeta, että se kumoaa aikaisemmin laaditut. Vanhat testamentit voi joko tuhota tai tehdä niihin mitätöintimerkinnän, jonka vahvistaa päiväyksellä ja allekirjoituksella (esim. yliviivaus).
  4. Onko testamenttia mahdollista täydentää liitteillä?
    Varsinaiseen testamenttiin tehtävät lisäykset tai muutokset on aina tehtävä määrämuodossa. Testamenttia voi täydentää liitteillä, joissa ei tarvitse noudattaa samoja muotomääräyksiä kuin itse testamentissa. Tyypillisiä liitteitä ovat esim. hautajaisiin liittyvät ohjeet ja tahdonilmaisut, tai omaisuuden eriin liittyvää taustatietoa.

Asioiden hoito testamentintekijän kuoltua

  1. Minulla ei ole sukulaisia tai ketään läheistä, joka voisivat hoitaa hautajaiset minun jälkeeni. Voiko Syöpäsäätiö ottaa hautajaiseni hoitaakseen?
    Kyllä, Syöpäsäätiö ottaa hoitaakseen testamenttilahjoittajan hautajaisjärjestelyt, jos hän on niin määrännyt, tai jos ei ole ketään muuta, joka ottaa asian hoitaakseen.
  2. Miten toimin, jos haluan testamentin yhteydessä antaa hautajaisiini liittyviä ohjeita.
    Testamentissa määrätään omaisuuden siirtymisestä testamentintekijän jälkeen, mutta halutessaan voi testamenttiin sisällyttää myös hautaamista tai testamentin toimeenpanoa koskevan tahdonilmaisun. Hautajaisia koskevat tiedot voi myös ilmoittaa testamentin liitteessä. Hautajaisjärjestelyissä on suureksi avuksi, jos lahjoittaja on itse ilmaissut tahtonsa mitä asioita haluaa huomioitavan. Jos toiveista ei ole tietoa, pyrimme tulkitsemaan lahjoittajan tahtoa parhaamme mukaan.
  3. Voinko määrätä Syöpäsäätiön vastaamaan testamentin toimeenpanosta?
    Kyllä, tällaisen määräyksen voi tehdä.
  4. Miten käytännössä Syöpäsäätiö saa tiedon minun kuolemastani?
    Tieto testamenttilahjoittajan kuolemasta voi tavoittaa meidät eri tahojen toimesta, esim. testamentista tietoisten läheisten, hoitopaikan henkilökunnan tai viranomaisten. Syöpäsäätiö myös tarkistaa aika-ajoin väestörekisteritiedot niistä henkilöistä, jotka ovat ilmoittaneet huomioineensa Syöpäsäätiön testamentissaan ja toimittaneet meille riittävät henkilötiedot. Tietojen tarkistamista varten tarvitaan henkilötunnus. Kuolintieto saavuttaa meidät myös Syöpäsäätiön lahjoittajarekisterin osoitepäivityksen kautta silloin kun olemme saaneet luvan tallentaa henkilön yhteystiedot rekisteriimme.
  5. Miten voin olla varma, että testamenttini toimeenpano tapahtuu kuoltuani?
    Testamentin määräysten toimeenpano edellyttää vähintään yhtä alkuperäisin allekirjoituksin varustettua, määrämuodot täyttävää testamenttiasiakirjaa. Testamenttiasiakirjan löytymistä siinä vaiheessa, kun se on ajankohtaista, voidaan edesauttaa laatimalla useampi samansisältöinen kappale, jotka talletetaan eri paikkoihin, yksi esimerkiksi kotiin ja toinen pankin asiakirjasäilytykseen. Syöpäsäätiö voi ottaa yhden kappaleen säilytettäväksi, jos lahjoittaja niin haluaa.
  6. Haluan määrätä Syöpäsäätiön huolehtimaan hautaamisestani. Huolehtiiko säätiö myös haudan hoidosta ja kuinka kauan?
    Haudan hoitoa koskevan määräyksen voi kirjata testamenttiin. Esimerkiksi määräys huolehtia haudan hoidosta 20 vuoden ajan on testamentin saajaa sitova velvoite.

Muita kysymyksiä

  1. Joutuuko Syöpäsäätiön maksamaan veroa testamenttilahjoituksista?
    Yleishyödyllisenä yhteisönä Syöpäsäätiö ei maksa testamenttilahjoituksista perintö- tai muuta veroa. Näin ollen testamentin kautta saatu omaisuus voidaan käyttää täysimääräisesti lahjoittajan tarkoittamaan tarkoitukseen.
  2. Ketkä Syöpäsäätiössä hoitavat testamenttiasioita?
    Tällä hetkellä testamenttiin liittyviä asioita hoitaa Syöpäsäätiössä:
    Päivi Niskanen, testamentti- ja suurlahjoitusvastaava
    puh. 050 344 4992, [email protected] 
    Testamenttien toimeenpano ja perunkirjoitukset:
    Ronja Iso-Heiko, taloussuunnittelija puh. 050 4336 913, [email protected]
    Mona Vättö, taloussuunnittelija puh. 050 5668830, [email protected] (vuorotteluvapaalla 31.7.-31.12.2024)
  3. Onko Syöpäsäätiön kautta mahdollista järjestää edunvalvonta?
    Syöpäsäätiö ei tarjoa edunvalvontapalveluja.

Testamenttioppaastamme löydät lisätietoa testamenttityypeistä, perimysjärjestyksestä ja ohjeita testamentin tekemisestä.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.