Yleinen

Kiti Kokkonen: ”Pidän kiinni toivosta – vaikka väkisin”

Syöpäsäätiön joulukeräyksessä mukana oleva Kiti Kokkonen on jättänyt taakseen elämänsä kenties kiireisimmän syksyn. Nyt aikataulut ovat hieman inhimillisemmät ja rakastettu näyttelijä odottaa joulun kiireetöntä yhdessäoloa.

”Joulu merkitsee minulle perheen kokoontumista. Yhdessäoloa. Se on oikeastaan ainoa hetki vuodesta, kun näkee melkein kaikki rakkaimmat ihmiset yhtä aikaa pyhien aikana.

Mieleenpainuvimpia muistoja lapsuudesta on sellaiset joulut, joissa oli monta sukupolvea paikalla. Ja kiireettömästi vietettiin aikaa yhdessä.

Elämä itsessään voi milloin tahansa yllättää meistä jokaisen. Vaikeita aikoja hankaloittaa erityisesti epävarmuus tulevaisuudesta ja pahimmillaan tästä hetkestä selviämisestä.

Auttaminen on yksi tärkein ystävällisyyden muoto mitä ihminen voi toiselle ihmiselle antaa. Aina henkinen tuki ei riitä, – ja voidaan tarvita esimerkiksi konkreettista taloudellista tukea, jotta selvitään elämään liittyvistä haasteista.

”Kun menetin isäni, koko elämänkatsomukseni muuttui. Ymmärsin, miten arvaamatonta kaikki on.”

Olen itse saanut pahimpien hetkien ylipääsemiseksi voimaa eniten siitä, että pidän kiinni toivosta. Vaikka väkisin. Olen päättänyt ajatella, että toivoa on – aina.

Minusta elämässä traagisinta on läheisistä ja rakkaista ihmisistä luopuminen. Kun menetin isäni, koko elämänkatsomukseni muuttui. Ymmärsin, miten arvaamatonta kaikki on. Miten lyhyt ja arvokas hetki tämä aikamme tässä todellisuudessa onkaan ja kuinka tärkeää olisi elää se niin rakkaudellisesti kuin mahdollista. Armollisesti itseä ja muita kohtaan.”


Luitko jo?

Aino Mäkinen ja Duarte Tammilehto elivät hetki sitten onnellista pikkulapsiarkea. Kun Elmalta löydettiin pahanlaatuinen aivokasvain, maailma muuttui lopullisesti. Nyt perhe palaa äärirajoilta hitaasti kohti tavallista, ihanaa elämää. Lue Elman tarina.

Syöpää sairastavien taloudellinen ahdinko kasvanut viime vuosina, tutustu lukuihin.

Taina Häkkinen on työskennellyt toistakymmentä vuotta Syöpäjärjestöjen valtakunnallisessa neuvontapalvelussa. Syöpää sairastavien ihmisten taloudellisen tuen hakemusten määrä kymmenkertaistuminen huolettaa häntä. Lue koko haastattelu.

Lisätietoa Syöpäjärjestöjen taloudellisista avustuksista.


Anna lahja perheille, joita syöpä on haavoittanut

Joulukeräyksellä tuetaan syövän vuoksi taloudelliseen ahdinkoon joutuneita perheitä.