Minun tarinani

Heidi Willman: ”Kun talous horjuu sairastuessa, pienelläkin avulla on iso merkitys”

Heidi Willmanilta löytyi rintasyöpä seitsemän vuotta sitten. Hän on myös menettänyt oman äidin rintasyövälle. Sairaus muistuttaa itsestään peliin katsoessa, mutta siitä ei ole tullut mörköä Heidin elämään. Hän on oppinut käsittelemään sairastumista ja elämään sen kanssa. Syöpään sairastumiseen liittyy kuitenkin yksi asia, jota moni ei tule ajatelleeksi.

Heidi on jouluihminen, ja hänelle on erittäin merkityksellistä olla mukana Syöpäsäätiön joulukeräyksessä. Syöpä on vaikuttanut hänen elämäänsä monin tavoin ja omasta kokemuksesta hän tietää, että vakava sairastuminen aiheuttaa myös rahahuolia. Siksi hän haluaa osoittaa tukensa tänä jouluna vähävaraisille syöpään sairastuneille.

Sairastuminen muutti maailmankuvan

Oma sairastuminen muutti Heidiä valtavasti ja erityisesti suhtautumista elämään. Maailmankuva sai uutta perspektiiviä. Nykyään Heidi osaa nauttia elämän hetkistä ja arvostaa niitä myös enemmän. ”Elän sillä periaatteella, että jokainen päiväni voi olla viimeinen. Muistan kun Kari Kanala sanoi minulle kerran: ’Älä elä kuin viimeistä päivää vaan elä niin, että jokainen päiväsi voi olla viimeinen.’ Tämä ajatus elämästä on minulle hyvin ominainen”, Heidi kertoo.

Arjessa tämä filosofia tarkoittaa Heidille pienistä asioista nauttimista ja pyrkimystä siihen, ettei hän valittaisi turhasta. Silti negatiivisetkin tunteet ovat inhimillisiä: ”Totta kai minullekin on paljon hetkiä elämässä, jolloin huomaan valittavani pienestä tai murehtivani liikaa. Mutta kyllä se ajatus kiitollisuudesta silti usein palaa mieleeni ja ohjaa elämääni. Olen nyt terve ja läheiseni myös, saan olla kiitollinen”, hän painottaa.

Todellinen jouluihminen

Joulunaika merkitsee Heidille paljon. Hän kuvailekin itseään todelliseksi jouluihmiseksi, joka on oppinut nauttimaan joulunajasta ja yhdessäolosta lapsuudesta asti. ”Olen kasvanut elämään, jossa jouluisin kokoonnutaan yhteen perheen ja ystävien kanssa. Silloin syödään hyvää ruokaa ja nautitaan yhteisestä ajasta aikuisten ja lapsien kesken. Avioeroni myötä erotessani lapsieni isästä joulut olivat kuitenkin rankkoja. Oli hirveää viettää se ensimmäinen joulu ilman lapsia, mutta ajan kanssa elämänmuutoksen kanssa oppi elämään ja tunteet helpottivat”, hän muistelee.

Heidi viettää joka toisen joulun lapsiensa kanssa. Tulevana aattona onkin hänen vuoronsa viettää yhteistä jouluaikaa: ”Lapsien lisäksi seuraamme liittyy jouluaattona veljeni perhe ja isäni puolisonsa kanssa. Lisäksi aviomieheni kaksi vanhinta lasta ovat kanssamme. Luvassa on iso perhejoulu ja se merkitsee meille kaikille todella paljon.”

”Toivon sydämestäni tukea joulukeräykselle”

Heidi tietää, että joka kolmas ihminen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa syöpään. Ei voi koskaan aavistaa, milloin sairaus osuu omalle tai läheisen kohdalle. Moni ei myöskään tiedä sitä, että sairastuminen ajaa ihmisiä taloudelliseen ahdinkoon.  ”Tiedän, että vakava sairaus heikentää myös taloutta. Siinä tilanteessa täytyy jäädä töistä pois ja harvalla on säästöjä.” Hänen mielestään onkin todella tärkeää, että Syöpäsäätiön joulukeräyksellä tuetaan juuri syöpään sairastuneita, jotta he voivat saada taloudellista tukea kriisiaikaan.

Hän kannustaa jokaista osallistumaan Syöpäsäätiön joulukeräykseen, jos vain on mahdollista tehdä pienikin lahjoitus: ”Ei tarvitse lahjoittaa isoja summia, sillä pienelläkin avulla on erittäin iso merkitys sairastuneelle silloin, talous horjuu. Toivon koko sydämestäni, että Sinäkin osallistut Syöpäsäätiön joulukeräykseen.”

Teksti: Sara Salo
Kuva: Omer Levin

Anna lahja perheille, joita syöpä on haavoittanut

Joulukeräyksellä tuetaan syövän vuoksi taloudelliseen ahdinkoon joutuneita perheitä.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen tukija. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.