Tutkimus

Tutkijaprofessori Satu Mustjoki: Täsmäaseita omasta kehosta

Professori Satu Mustjoen tutkimusryhmä on löytänyt lääkeaineen, jonka avulla voidaan kehittää immunologista syöpähoitoa, CAR-T-hoitoa, entistä tehokkaammaksi. Syöpäsäätiö on mukana rahoittamassa lupaavaa tutkimusta.

Professori Satu Mustjoen ryhmä Helsingin yliopistosta on kartoittanut yli 500 syöpälääkkeen vaikutusta CAR-T-solujen toimintaan. T-solut hoitavat elimistön immuunipuolustusta ja CAR-T -soluhoidossa niitä käsitellään ja aktivoidaan hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.

Tutkimuksessa lääkeseulonta ja geenimuokkausmenetelmä avasivat uusia mahdollisuuksia leukemiassa ja imusolmukesyövässä käytettävän CAR-T-soluhoidon kehittämiseen.

Lupaavia tuloksia

CAR-T-soluhoidolla on saatu erinomaisia tuloksia tietyissä veri- ja imusolmukesyövissä, joissa muut hoidot ovat tehottomia.

– Hyvistä hoitotuloksista huolimatta hoito ei tehoa kaikilla potilailla. CAR-T-hoito voi aiheuttaa myös haittavaikutuksia, kertoo Satu Mustjoki.

Lääkkeiden seulonnassa nousi esiin lääkeaineryhmä, joka laboratoriokokeissa herkisti syöpäsolut CAR-T-soluille. Jos nämä lääkkeet osoittautuvat lupaaviksi myös jatkotutkimuksissa, voitaisiin niillä mahdollisesti parantaa CAR-T-hoidon tuloksia.

Nyt saatuja tuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää syöpälääkkeiden yhdistämisessä immuunijärjestelmää aktivoiviin hoitoihin.

Syöpäsäätiö on mukana rahoittamassa tutkimusta. Satu Mustjoki kertoo Syöpäsäätiön haastattelussa, mikä tutkijaa motivoi eteenpäin. Lue lisää >>

 

Tutkimuksesta kerrotaan tarkemmin Helsingin yliopiston tiedotteessa.