Syövän hoidossa avohoidon osuus kasvaa, mikä hillitsee kustannusten kasvua

Syövän hoidon kokonaiskustannukset kasvavat Suomessa samaa tahtia kuin erikoissairaanhoidon kustannukset keskimäärin. Vuoden 2018 luvuilla päivitetyt tiedot löytyvät Syövän kustannukset Suomessa -työkalusta. Sovellus tarjoaa päättäjille ja terveydenhuollon ammattilaisille esimerkiksi maakuntakohtaiset tarkastelumahdollisuudet syövän kustannuksista.

Vuosittain päivittyvä tilasto syövän kustannuksista

Syövän hoidon kokonaiskustannukset kasvavat Suomessa samaa tahtia kuin erikoissairaanhoidon kustannukset keskimäärin.  Syövän kustannuksista erikoissairaanhoidon avohoito muodostaa jo kolmanneksen, ja osuus on kasvanut joka vuosi ajanjaksolla 2014-2018. Samaan aikaan vuodeosastohoidon kustannukset ovat pysyneet ennallaan.

Syöpälääkkeiden lääkekorvaukset ovat kasvaneet nopeammin kuin Kelan lääkekorvaukset keskimäärin. Myös osa polikliinisen hoidon kustannuskasvusta on seurausta sairaalan lääkemenojen kasvusta.

Tiedot käyvät ilmi verkossa olevasta Syövän kustannukset Suomessa –työkalusta, johon on nyt päivitetty vuoden 2018 tiedot. Työkalusta vastaa Syöpäsäätiö yhteistyössä Nordic Healthcare Groupin kanssa. Työkalu tarjoaa päättäjille ja terveydenhuollon ammattilaisille laajan tietopohjan syövän hoidon kehittämiselle Suomessa.

Ainutlaatuinen työkalu päättäjien käyttöön

Syöpäsäätiö ja Nordic Healthcare Group ovat yhteistyössä rakentaneet verkosta löytyvän Syövän kustannukset Suomessa –työkalun. Siihen päivitetään tiedot kustannuksista vuosittain ja sillä voidaan seurata syövän aiheuttamien kustannusten kehitystä ja kohdentumista syöpätyypeittäin ja palveluittain. Tietoja voi tarkastella maakunnittain tai koko maan tasolla.

”Tällaista työkalua ei tietääksemme ole missään muualla maailmassa. Olemme Syöpäsäätiössä iloisia ja ylpeitä siitä, että Suomessa kansalaiset, terveydenhuollon ammattilaiset ja päättäjät sekä kaikki muut kiinnostuneet saavat tuoretta tietoa syövän kokonaiskustannuksista koko maassa ja omassa maakunnassaan,” toteaa Syöpäsäätiön ja Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen.

Lisätiedot:
Syöpäsäätiö
Pääsihteeri Sakari Karjalainen, puh. 0400 818 910, [email protected]

Nordic Healthcare Group
Tutkimusjohtaja Riikka-Leena Leskelä, puh. 050 4100 737, [email protected]