Sairastuneille on tarjolla yhä tehokkaampia lääkehoitoja syöpään.

Syöpätutkimuksella parempaa elämää suomalaisille

Syöpäsäätiö on tehnyt määrätietoisesti töitä syöpätutkimuksen ja parempien hoitojen puolesta yli 70 vuoden ajan. Vuosikymmenten kuluessa sadat tutkijat ovat saaneet Syöpäsäätiöltä tukea työhönsä. Työ on tuottanut tuloksia ja läpimurtoja, joiden ansiosta yhä useampi elämä saa jatkua.

Syöpäsäätiö perustettiin sotien jälkeiseen Suomeen siksi, että tarve syöpätutkimuksen ja syöpähoitojen rahoittajalle oli suuri. Syöpä oli silloin sairaus, jota pidettiin voittamattomana. Vain kolmasosa syöpään sairastuneista selvisi. Alkoi määrätietoinen työ syövän nujertamiseksi.

Vuosikymmenten kuluessa tutkija toisensa jälkeen on inspiroitunut ajatuksesta, että syöpä voidaan voittaa. Syöpäsäätiö on tukenut tutkijoiden visioita ja lupaavia tutkimushankkeita suomalaisten lahjoittamista varoista. Tälläkin hetkellä yli sata tutkijaa työskentelee Syöpäsäätiön apurahan turvin. Ilman lahjoituksia moni merkittävä hanke olisi jäänyt kesken.

Syöpätutkimus on yksi suomalaisen tutkimuksen kansainvälisesti menestyneimmistä aloista. Suomi on maailman kärkimaiden joukossa, kun mitataan syövästä selviytymistä. Nykyään jo 70 % syöpään sairastuneista selviää.

Lahjoitusvaroilla on pelastettu henkiä

Syöpäsäätiö on ollut aikanaan käynnistämässä sädehoitoja Suomessa. Olemme olleet mukana kehittämässä valtakunnallisia syövän seulontaohjelmia, joiden ansiosta syöpään sairastuneiden ja menehtyneiden määrä on vähentynyt merkittävästi.

Kohdunkaulasyövän seulontaohjelma oli edelläkävijä maailmassa käynnistyessään 1960-luvulla. Kohdunkaulasyöpä on vähentynyt sen jälkeen Suomessa 80 prosentilla. Sen esiintyvyys on Suomessa maailman matalimpia, mikä johtuu pitkälti seulontaohjelmasta.

Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 5 000 naista. Noin 40 prosenttia kaikista rintasyövistä löytyy rintasyövän seulonnoissa eli mammografiatutkimuksissa. 1990-luvun valtakunnallisen aloituksen jälkeen seulonnat ovat vähentäneet rintasyöpäkuolemia 33 prosenttia niihin osallistuneilla. Tutkimustulosten pohjalta seulontamammografiaa on laajennettu kattamaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset, jotta rintasyöpä todettaisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Syöpäsäätiö on mukana rahoittamassa parhaillaan käynnissä olevia tutkimushankkeita eturauhassyövän ja suolistosyöpien seulontaohjelmien kehittämiseksi. Molemmat syövät ovat yleisiä ja niiden toteamisella varhaisessa vaiheessa sairautta on suuri yhteiskunnallinen ja inhimillinen merkitys.

 


Syövän hoitotulokset ovat Suomessa kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksen avulla on edistetty huomattavasti rintasyöpätutkimusta. Rintasyöpien hoidossa on tapahtunut isoja kehitysaskeleita: esimerkiksi sairauden uusiutuminen on entistä epätodennäköisempää ja uusien hoitojen ansiosta levinnyttä HER2-positiivista rintasyöpää sairastavien elinaika on pidentynyt ja elämänlaatu parantunut.

Monien muidenkin syöpien kohdalla hoidot ovat tutkimuksen ansiosta kehittyneet valtavasti. Sairastuneille on tarjolla yhä yksilöllisempiä ja tehokkaampia lääkehoitoja syöpää vastaan. Viime vuosina lupaavia tuloksia on saatu immuno-onkologisilla hoitomuodoilla eli immunoterapialla. Immunoterapian tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa puolustuskykyä syöpää vastaan ja auttaa näin sairastuneen immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut.

 


Syöpäsäätiö perustettiin vuonna 1948 siksi, että tarve syöpätutkimuksen ja -hoitojen rahoittajalle oli suuri. Nyt tiedämme, että 70 vuoden jälkeen meitä tarvitaan edelleen enemmän kuin koskaan.

Suomessa eli vuonna 2018 yli 280 000 henkilöä, jotka olivat sairastuneet jossain vaiheessa elämäänsä syöpään. Vuosittain syöpään sairastuu yli 34 000 suomalaista. Syöpien määrän ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan yli 75-vuotiailla vuoteen 2035 mennessä.

Syöpä ei kosketa ainoastaan sairastunutta, vaan lähes meistä jokaista läheisenä, ystävänä tai sukulaisena. Syövän voittamiseksi tarvitaan yhä lisää tutkimusta ja sen turvaamiseksi varoja.

 

Myönnetyt apurahat 2020

Syöpäsäätiö tuki vuonna 2020 apurahoina syöpätutkijoiden työtä 6,5 miljoonalla eurolla. Apurahoja jaettiin 132 tutkijalle tai tutkimusryhmälle.

Suurapurahat suolistosyövän ja eturauhassyövän tutkijoille

Vuoden 2020 suurapurahoilla etsitään selitystä suolistosyövän yleistymiseen ja aggressiiviseen eturauhassyöpään.