Uutinen

Syöpäsäätiön 75-vuotisjuhlatilaisuudessa palkittiin suomalaisen syöpätutkimuksen huippuosaajia

Vuonna 1948 perustetun Syöpäsäätiön 75-vuotista taivalta juhlistettiin keskiviikkoiltana 22. marraskuuta Bankin tiloissa Unioninkadulla Helsingissä. Mukana kutsuvierastilaisuudessa oli maan eturivin syöpätutkijoita, säätiön hallituksen ja valtuuskunnan edustajia sekä säätiön tärkeimpiä sidosryhmiä. Kutsuttuina olivat myös Syöpäsäätiön työntekijät. Tunnelman huipensi näyttelijä Seela Sellan koskettava esitys. 

Tilaisuuden avasi puheenvuorollaan Syöpäsäätiön pääsihteeri Juha Pekka Turunen. Juhlavieraiden iloksi esiintyi laulaja Eroma. Tilaisuudessa julkistettiin aluksi Syöpäsäätiön historiikkiteos ”Niin arvokas on elämä – Syöpäsäätiö 75 vuotta”, jonka esitteli kirjoittaja, dosentti Allan Tiitta. 

Allan Tiitta kirjoittamansa Syöpäsäätiön 75-vuotishistoriikin kanssa.

Vuoden syöpälääkäri -tunnustuksen vastaanotti LT Peter Boström, joka toimii ylilääkärinä ja palvelualuejohtajana TYKS urologian klinikalla ja apulaisprofessorina Turun yliopistossa. Vuoden syöpähoitaja -tunnustuksen otti vastaan sairaanhoitaja Sirpa Janttonen, joka työskentelee naistentautien syöpäsairaanhoitajana KYS:ssa. 

Niilo Voipion palkinnon sai professori Arto Mannermaa Itä-Suomen yliopistosta. Mannermaa on tehnyt menestyksekkään tieteellisen uran rintasyövän perinnöllisyyden tutkijana. Hän on löytänyt useita perinnölliseen rintasyöpään altistavia geenimutaatiota, joilla on ollut huomattava tieteellinen vaikutus ja merkitys myös rintasyövän ehkäisyssä, seulonnassa ja hoidossa. Palkintosumma on 10 000 euroa. 

Professori Sakari Mustakallion tunnustuspalkinto myönnettiin professori Olli Carpénille. Palkinto myönnetään erityisen ansioituneelle tutkijalle, jonka tutkimustoiminta on vaikuttanut merkittävästi syövän diagnostiikkaan tai hoitokäytäntöihin. Palkintosumma on 20 000 euroa ja se jaetaan joka kolmas vuosi. Palkinto jaettiin nyt ensimmäisen kerran, kun Syöpäsäätiö täyttää 75 vuotta. 

Professori Sakari Mustakallion väitöskirjapalkinto myönnettiin LT Olli Dufvalle. Väitöskirjapalkinnon tarkoituksena on palkita syöpätutkimuksen alalta väitellyt tutkija, jonka väitöskirjatutkimus on merkittävästi lisännyt ymmärrystä syövän diagnostiikasta tai hoidosta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.  

Syöpäsäätiön Juhlatoimikunta myönsi vuoden 2023 apurahan vanhempi tutkija Jarmo Ritarille (SPR Veripalvelu) tutkimushankkeeseen ”Allogeeniseen kantasolusiirtoon liittyvien lisätautien ennakointi luovuttajien ja potilaiden genomisen yhteensopivuuden avulla”. Tässä hankkeessa tutkitaan leukemioiden ja lymfoomien eli pahanlaatuisten veri- ja luuydinsyöpien hoidossa käytettävän kantasolusiirron optimointia. Yksivuotinen apuraha on suuruudeltaan 24 000 euroa.  

Palkintoja jakoivat Syöpäjärjestöjen valtuuskunnan puheenjohtaja Jukka Moilanen ja Suomen Syöpäyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Rauno Ihalainen. 

Kaikki suurapurahojen saajat juhlatilaisuudessa paikalla

Syöpäsäätiö jakoi kolme merkittävää suurapurahaa. Akateemikko Sirpa Jalkanen ja professori Klaus Elenius julkistivat suurapurahojen saajat.  

Kolmivuotinen 450 000 euron suurapuraha Roosa nauha -rahastosta myönnettiin akatemiaprofessori Lauri Aaltosen (Helsingin yliopisto) tutkimushankkeelle ”Hairless geeni ja D-vitamiinireseptori MYC syöpägeenin säätelyssä ja kolorektaalisyövän synnyssä”, jossa etsitään molekulaarisia syitä suolistosyövän syntyyn sekä testataan hypoteesia D-vitamiinin merkityksestä syövän kehittymisessä. 

Kolmivuotinen 450 000 euron suurapuraha myönnettiin apulaisprofessori Sakari Vanharannalle (Helsingin yliopisto) tutkimushankkeeseen ”Solun indentiteettitekijät munuaissyövän kasvun ylläpidossa”.  

Kolmivuotinen 300 000 euron suurapuraha myönnettiin ylilääkäri, dosentti Katriina Jalkasen (HUS) koordinoimalle tutkimusverkostolle hankkeeseen ”Molecular biomarkers for patients receiving targeted cancer treatments in the FINPROVE – trial”. Apuraha on myönnetty FINPROVE-konsortiolle eli kyseessä on kliininen, potilaisiin kohdistuva valtakunnallinen tutkimushanke, jossa on mukana yli 40 tutkijaa ja tutkimushoitajaa kaikista Suomen yliopistosairaaloista.  

Menestyksellisen Roosa nauha -keräyksen 20-vuotisesta historiasta kertoi Syöpäsäätiön varainhankintajohtaja Sari Meller. Kuulimme myös varainhankintatyön muuttumisesta vuosikymmenten kuluessa ja tilaisuudessa varainhankintaa tekeviä työntekijöitä kiitettiin runsain aplodein. 

Suomen Syöpäyhdistys ry:n valtuuskunta myönsi asiakkuuspäällikkö Asta Merenmiehelle pronssisen syöväntorjuntatyön ansiomitalin tunnustukseksi toiminnasta syöväntorjuntatyön edistämiseksi. Merenmies on työskennellyt Syöpäsäätiön monipuolisissa varainhankintatehtävissä jo 13 vuoden ajan. 

Seela Sellan pukua koristivat Roosa nauhat.

Illan kohokohtana Seela Sella

Juhlatilaisuuden huipensi karismaattisen näyttelijän Seela Sellan tunteikas esitys Lauri Viidan runosta ”Luominen”. Sella kertoi koskettavasti myös lapsuusmuistonsa isoäitinsä menehtymisestä syöpään ja sen aikaisesta yleisestä pelosta ja väärästä käsityksestä, että syöpä olisi tarttuva tauti. Sella oli pukeutunut näyttävään, vuoden 2019 suunnittelemistaan Roosa nauhoista koristeltuun pukuun, johon oli ommeltu kaikkiaan 1146 nauhaa. Nauhoja somistivat ilon ja surun kyyneleet -kuviointi. Puvun suunnitteli Maaria Salminen.

Tilaisuuden juonsi valovoimainen, pitkään uutisankkurina työskennellyt Pirjo Nuotio. 

Teksti: Carita Päivänen

Kuvat: Jussi Helttunen

Tilaa uutiskirje

Koskettaako syöpä sinua? Uutiskirjeessämme pääset lukemaan koskettavia tarinoita elämästä syövän kanssa ja ajankohtaista tietoa syöpätutkimuksesta ja kampanjoistamme. Uutiskirje odottaa sinua sähköpostissasi 1-2 kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen yrityksille voit tilata täältä.

Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen tukija. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.