Uutinen

Vuoden syöpälääkäri on kiitetty urologi ja vuoden syöpähoitaja kokenut, potilaslähtöinen moniosaaja

Syöpäsäätiö on valinnut vuoden 2023 syöpälääkäriksi urologian ylilääkäri Peter Boströmin (TYKS). Vuoden syöpähoitajaksi valittiin sairaanhoitaja Sirpa Janttonen, joka työskentelee gynekologisena syöpäsairaanhoitajana (KYS). Palkitut ovat saaneet kiitosta korkeatasoisesta osaamisestaan ja potilaiden kohtaamisesta sekä hyvästä vuorovaikutuksesta. Syöpäsäätiö myönsi nyt 75-vuotisjuhlavuotenaan myös muita merkittäviä tunnustuksia.

Syöpäsäätiön 5 000 euron tunnustuspalkinnot myönnetään vuosittain säätiön saamien ehdotusten perusteella. Vuoden 2023 valinnassa Syöpäsäätiö on halunnut korostaa valittujen syövän hoidon ammattilaisten korkeatasoista kliinistä ja kokonaisvaltaista potilaan hoitoa.

Vuoden syöpälääkäri on syöpätutkija ja potilaiden arvostama huippuosaaja

Vuoden syöpälääkäri -tunnustuksen saanut LT Peter Boström toimii ylilääkärinä ja palvelualuejohtajana TYKS urologian klinikalla ja apulaisprofessorina Turun yliopistossa.

Hänen erityisosaamisalueitaan ovat urologiset syöpäsairaudet mukaan lukien eturauhassyöpä, munuaissyöpä, virtsarakkosyöpä sekä kivessyöpä. Taustalla hänellä on urologisen onkologian eli urologisten syöpien erikoiskoulutus (2009-2011 Princess Margaret Cancer Center, Toronto, Kanada). Tutkimuksessaan hän on keskittynyt erityisesti virtsarakon ja eturauhasen syövän kuvantamiseen sekä ennustetekijöihin.

– Eturauhassyöpä on massiivisen yleinen, kaikkialla länsimaissa yleisin syöpä, ja syöpäkuolleisuuden aiheuttajana kärjessä heti keuhkosyövän jälkeen, sanoo Peter Boström.

Lukuisista käynnissä olevista tutkimuksista Peter Boström nimeää tällä hetkellä merkittävimmäksi Promic-tutkimuksen, jossa selvitetään suoliston mikrobien vaikutusta eturauhasen terveyteen. Hän tutkii suoliston mikrobiston koostumuksen vaikutusta yksilölliseen eturauhasen aineenvaihduntaan ja yksilölliseen eturauhassyöpäriskiin.

– Se on hyvin tärkeä, laaja tutkimus, jossa hypoteesina on, että länsimainen elintapa ja ruokavalio saattaisi vaikuttaa eturauhassyöpäriskiin muokkaamalla paksusuolen mikrobistokantaa. Tämän tiedon avulla olisi teoriassa mahdollista löytää myös syövän ehkäisykeinoja.

Vuoden syöpälääkäri Boström on myös potilaiden arvostama ja kiittämä huippuosaaja.

– Boström antoi minulle pyyteettömällä hoidollaan elämäni takaisin. Hän oli ensimmäinen lääkäri lähes kolmen vuoden sairasteluni aikana, joka kohtasi minut potilaana empaattisesti ja kuuli minua. Olen ikuisesti kiitollinen Peter Boströmille ja TYKS urologian henkilökunnalle saamastani hoidosta, kertoo eräs potilas.

Vuoden syöpähoitajalla vahvaa kokemusta ja empaattinen ote työhön

Sairaanhoitaja Sirpa Janttonen työskentelee naistentautien syöpäsairaanhoitajana KYS:ssa. Hänellä on laaja kokemus gynekologisten syöpäpotilaiden hoidosta.

Janttonen on työskennellyt sairaanhoitajana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa jo vuodesta 2000 alkaen, ensin naisten osastolla ja vuodesta 2021 naistentautien syöpäsairaanhoitajana, jolloin hänet nimitettiin gynekologisten syöpäsairauksen hoitotyön pioneerina Syöpäsairaanhoitajan tehtävään naistentautien osaamiskeskuksessa. Hänen toimenkuvansa on erittäin monipuolinen ja sisältää mm.  toimimisen yhteyshenkilönä potilaiden jatkohoitoon eri keskussairaaloiden kanssa, sekä moniammatillisen syöpämeeting-toiminnan ja yhteydenpitoa potilaisiin hoito-ohjeineen.

Sirpa Janttosella on kollegojensa mukaan potilaslähtöinen ja kokonaisvaltainen työote – huumoria unohtamatta. Hän huomioi potilaan tilanteen kokonaisuutena ja ottaa myös potilaan läheiset huomioon. Syöpähoitajana hän on saanut kiitosta työstään sekä potilailta että kollegoilta. Hän on helposti lähestyttävä ja etsii aktiivisesti tietoa ja ratkaisuja.

– Työssäni keskeistä on ihminen, kohtaaminen ja vuorovaikutus. Pyrin olemaan vierellä silloin, kun ihminen on heikoimmillaan ja haavoittuvimmillaan, sanoo Janttonen.

Syöpäsäätiön 75-vuotisjuhlavuoden tunnustukset

Syöpäsäätiön myönsi myös muita merkittäviä tunnustuksia:

Niilo Voipion palkinto on myönnetty professori Arto Mannermaalle Itä-Suomen yliopistosta. Mannermaa on tehnyt menestyksekkään tieteellisen uran rintasyövän perinnöllisyyden tutkijana. Hän on löytänyt useita perinnölliseen rintasyöpään altistavia geenimutaatiota, joilla on ollut huomattava tieteellinen vaikutus ja merkitys myös rintasyövän ehkäisyssä, seulonnassa ja hoidossa. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Professori Sakari Mustakallion tunnustuspalkinto on myönnetty professori Olli Carpénille. Palkinto myönnetään erityisen ansioituneelle tutkijalle, jonka tutkimustoiminta on vaikuttanut merkittävästi syövän diagnostiikkaan tai hoitokäytäntöihin. Palkintosumma on 20 000 euroa ja se jaetaan joka kolmas vuosi. Ensimmäisen kerran palkinto jaetaan tänä vuonna, kun Syöpäsäätiö täyttää 75 vuotta.

Professori Sakari Mustakallion väitöskirjapalkinto on myönnetty LT Olli Dufvalle. Väitöskirjapalkinnon tarkoituksena on palkita syöpätutkimuksen alalta väitellyt tutkija, jonka väitöskirjatutkimus on merkittävästi lisännyt ymmärrystä syövän diagnostiikasta tai hoidosta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Palkinto voidaan jakaa joka toinen vuosi.

Syöpäsäätiön Juhlatoimikunta on valinnut vuoden 2023 apurahan saajaksi vanhempi tutkija Jarmo Ritarin (SPR Veripalvelu) tutkimushankkeeseen ”Allogeeniseen kantasolusiirtoon liittyvien lisätautien ennakointi luovuttajien ja potilaiden genomisen yhteensopivuuden avulla”. Tässä hankkeessa tutkitaan leukemioiden ja lymfoomien eli pahanlaatuisten veri- ja luuydinsyöpien hoidossa käytettävän kantasolusiirron optimointia. Yksivuotinen apuraha on suuruudeltaan 24 000 euroa.

Lisätiedot:

Kuvamateriaalit:

  1. Vuoden Syöpähoitajaksi valittu Sirpa Janttonen. Kuvaaja: Timo Hartikainen
  2. Vuoden Syöpälääkäri -tunnustuksen saanut Peter Boström. Kuva: Turun yliopisto. Kuvaaja Hanna Oksanen

Tilaa uutiskirje

Koskettaako syöpä sinua? Uutiskirjeessämme pääset lukemaan koskettavia tarinoita elämästä syövän kanssa ja ajankohtaista tietoa syöpätutkimuksesta ja kampanjoistamme. Uutiskirje odottaa sinua sähköpostissasi 1-2 kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen yrityksille voit tilata täältä.

Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen tukija. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.