Apurahat

Naisenergialla kokoon suurapuraha eturauhassyövän tutkimukseen

Syöpäsäätiö järjesti marraskuun lopulla Helsingissä lämminhenkisen tilaisuuden, johon kokoontui joukko yksityisiä suurlahjoittajia, yrityslahjoittajia ja Syöpäsäätiön sekä Syöpäyhdistyksen hallituksen jäseniä. Valokeilassa olivat neljä vaikuttajanaista, jotka yhteisvoimin onnistuivat keräämään 450 000 euron suurapurahan syöpätutkimukseen. Apuraha myönnettiin professori Anssi Auviselle, jonka tutkimusryhmä työskentelee eturauhassyövän voittamiseksi. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä.

Syöpäsäätiön suurapurahan julkistamistilaisuudessa iloittiin uudesta mahdollisuudesta jakaa tällä kertaa neljäskin suurapuraha. Tämän mahdollisti joukko ahkeria naisia.

– Tämä on poikkeuksellinen vuosi. Aiemmin Syöpäsäätiö on jakanut vuosittain kolme suurapurahaa, mutta tänä vuonna saimme valtavan ilon ja kunnian jakaa neljännen suurapurahan. Sen mahdollistivat neljä päämäärätietoista naista, jotka saivat tämän aikaan. Heille kuuluu kiitos suurapurahan kerryttämisestä. Lämmin kiitos Leena Alahuhta, Ansa Fagernäs, Mia Saari ja Kerttu Tuomas, kiitti Syöpäsäätiön varainhankintajohtaja Sari Meller.

Julkistamistilaisuudessa kuultiin Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalaisen alkupuheenvuoron lisäksi tutkimusjohtaja Jarmo Wahlforsin perusteet kärkihankkeen valintaan. Valittu suurapurahan saaja, professori Anssi Auvinen esitteli tutkimushankkeensa, sen tavoitteet ja kertoi työn vaikuttavuudesta tulevaisuudessa. Uuden tutkimushankkeen tavoite on tarkentaa eturauhassyövän diagnoosia ja sen hoitoa merkittävästi.

– Tutkimuksella edistetään aggressiivisten syöpämuotojen löytämistä, pyritään kohdentamaan diagnostiikkaa ja hoitoa sekä vähennetään tarpeettomia diagnooseja. Olisi tärkeää löytää tapa vähentää kuolleisuutta eturauhassyöpään, Anssi Auvinen kiteytti tavoitteensa.

Hänen tutkimusryhmässään työskentelee joukko huippuasiantuntijoita: urologeja, radiologeja, patologeja, kliinisen kemian asiantuntijoita, yhteensä kaikkiaan noin 30 osaajaa.

– Tämä on moniammatillista yhteistyötä ison tiimin kanssa. Epidemiologina olen tutkimuksen arkkitehti, Auvinen kuvailee.

Professori Anssi Auvinen esitteli tutkimushankkeensa, sen tavoitteet ja kertoi työn vaikuttavuudesta tulevaisuudessa.

”Olisi tärkeää löytää tapa vähentää kuolleisuutta eturauhassyöpään.”

Yrityskumppanit tukemassa syöpätutkimusta

Mukana tilaisuudessa oli myös Syöpäsäätiön yrityskumppanien edustajia.

– Syöpä koskettaa niin monia ihmisiä, että olemme sen vuoksi mielellämme mukana tukemassa syöpätutkimusta. On tärkeää, että voimme tukea pitkäjänteistä tutkimustyötä. Kolme vuottakin on tutkimuksessa melko lyhyt aika, sanoi tilaisuudessa mukana ollut Kemiran viestintäjohtaja Terhi Kivinen.

– On kiinnostavaa olla mukana kuulemassa syöpätutkimuksen tuloksista. Hienoa, että tulevaisuudessa on luvassa lisää uusia hoitovaihtoehtoja syövän hoidossa. Kun syöpä on meillä merkittävä kansantauti, on tärkeää tukea sen tutkimusta, sanoi Metroauto Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Satu Wrede.

Kemiran viestintäjohtajaTerhi Kivinen.

”Syöpä koskettaa niin monia ihmisiä, että olemme sen vuoksi mielellämme mukana tukemassa syöpätutkimusta.”

Kauppaneuvos Satu Tiivola osallistui suurapurahan julkistamistilaisuuteen. Hän on tukenut Syöpäsäätiötä jo 1990-luvun lopulta alkaen.

Teksti: Carita Päivänen
Kuvat: Eeva Anundi


Joko luit?

Syöpäsäätiön apurahat 2021: Syöpäsäätiö tukee suurapurahoin eturauhassyövän, imukudossyöpien ja verisyöpien tutkimusta.

Syöpäsäätiön myöntämät apurahat 2021.

Anssi Auvisen tutkimusryhmän tähtäimessä on tehokas tapa seuloa eturauhassyöpää. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, pystytäänkö kehitetyllä kolmiportaisella seulontamallilla vähentämään eturauhasyövän aiheuttamaa kuolleisuutta ilman merkityksettömien syöpien löytymistä.