Yleinen

Suolistosyöpää seulomalla kaikki voittavat

Suolistosyövän seulonnan merkittävin hyöty sairastuneelle on se, että syöpä löydetään varhaisemmin. Sairastunut voi palata työhönsä ja hänellä on enemmän terveitä elinvuosia edessään.

Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malilan tutkimusryhmä tutkii Syöpäsäätiön kaksivuotisella apurahalla suolistosyövän seulontaa. Malilan tutkimuksessa selvitetään sitä, miten Suomessa kuljetaan kohti parasta mahdollista suolistosyövän seulontaohjelmaa.

– Sairastunut hyötyy seulonnasta niin, että hoito on useammin parantavaa kuin jo levinneen syövän hoito. Hän voi myös säästyä rankoilta säde- ja lääkehoidoilta. Lisäksi voidaan välttyä avanteelta, joka väliaikaisenakin haittaa elämänlaatua, Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila sanoo.

Yhteiskunnankin kannalta on tärkeää, että syöpä havaitaan ajoissa. Suolistosyöpä on yksi kalleimmista syövistä hoitaa, joten kun sitä sairastavia löydetään jo ennen oireiden alkamista, hoitokustannukset jäävät pienemmiksi ja potilaiden toipumisajat ovat lyhyempiä.

– Sairastuneet voivat palata työhönsä ja heillä on enemmän terveitä elinvuosia edessään, jolloin säästöä tulee myös sairauspäivärahoista ja työkyvyttömyydestä aiheutuvista menoista. Varhaiseen toteamiseen kannattaa panostaa.

Tutkimus osoitti seulonnan hyödyt

Malila oli mukana suunnittelemassa ja käynnistämässä Suomen ensimmäistä, vuosina 2004–2016 tutkimusasetelmassa käynnissä ollutta suolistosyövän seulontaohjelmaa. Uusi ja uudistettu suolistosyövän seulonta alkoi maassa keväällä 2019.

Seulonnan merkittävät hyödyt osoitettiin jo päättyneessä ohjelmassa, mutta tutkijat perkaavat siitä yhä tietoa uudenkin ohjelman tueksi.

– Suolistosyövän vanhasta seulontaohjelmasta on vielä paljon opittavaa. Seulontatutkimukset vaativat tyypillisesti pitkän ajan vaikutusten näkemiseksi, sillä syövän kehittyminen on hidas prosessi. Esimerkiksi aiemman seulontaohjelman vaikutuksista suolistosyöpäkuolleisuuteen kannattaa tehdä vielä lisää tutkimusta. Analyysi on tehty kerralleen ja nyt alkaa olla aika uusia se.


Suolistosyöpä on yksi kalleimmista syövistä hoitaa. Seulonta löytää syövät varhemmin ja hoitoajat lyhenevät.

Uusi seulontaohjelma vuonna 2022

Uusi suolistosyövän seulontaohjelma on vielä pilottivaiheessa. Tällä hetkellä seulontaa tarjoaa asukkailleen kaksitoista vapaaehtoista kuntaa. Valtakunnalliseksi seulonta on laajenemassa vuonna 2022.

Syöpärekisterissä on vastikään valmistunut ensimmäinen tutkimusartikkeli siitä, mitä uusi ohjelma on tähän mennessä tuottanut. Seulontajohtaja Tytti Sarkealan tutkimus julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

–Valtakunnallisen ohjelman käynnistämisen tueksi on tärkeää saada tietoa siitä, miten seulontaketju toimii ja miten paljon syöpiä tai esiasteita löytyy. Näitä tuloksia on nyt tulossa. Ennakkotietona voidaan sanoa, että uusikin ohjelma on osoittautumassa toimivaksi.

Malila painottaa, että jo aiempi tutkimustieto niin Suomesta kuin maailmalta tukee suolistosyövän seulontaa vahvasti.

–Kuntien talous on tiukilla, mutta suolistosyövän ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen toteamiseen on järkevää laittaa panoksia nyt. Seulonnan hyödyt tulevat näkyviin muutaman vuoden säteellä. Myös kansainväliset suositukset puoltavat seulontaa, Malila muistuttaa.

Lue lisää suolistosyövän seulonnasta täältä.