Hauras arki voi särkyä helposti
Jotta me voisimme ymmärtää toisiamme, tarvitsemme kuvittelukykyä.
Kuvittele esimerkiksi seuraavaa: Sinulla menee ihan kivasti, mutta taloudellinen tilanteesi on aika tiukka. Saat hoidettua työlläsi itsellesi ja lapsillesi aivan hyvän arjen, mutta jouston varaa ei ole. Siksi on toivottavaa, että asiat menisivät kutakuinkin toivotusti. Mutta niinhän ne eivät aina mene, vaikka kuinka yrittäisi, toivoisi tai ansaitsisi hyvää.
Pyydän lisää kuvittelukykyäsi. Kuvittele lähellesi ihminen, jolla on jo valmiiksi talous tai sosiaalinen tuki tiukassa – ja sitten elämä heittää eteen odottamattoman ja vaikean sairauden. Ison ja vaikean äärellä joustokyvylle on huutava tarve, mutta entä jos sitä kykyä ei ole? Jos arki pysyy koossa perushyvässä, muttei enää ongelmien ilmetessä. Jos jo pesukoneen rikki meneminen tai joulun saapuminen ovat isoja haasteita arjen sujumiselle, mitä mahtaakaan pieniä tuloja syövä vakava sairaus tai niukan eläkkeen ahmaiseva syöpä tehdä?
Jotta me voisimme ymmärtää toisiamme, tarvitsemme kuvittelukykyä.
Kuvittele itsesi toisen asemaan
Taloudellisesti tiukka arki sujuu hyvin silloin, kun yllätyksiä ei tule. Mutta elämä yllättää aina – hyvässä ja pahassa. Todellisuutta toisille on se, että vanhemman sairastuttua syöpään, rahat eivät enää riitä lapsen harrastuksen jatkumiseen tai uusiin vaatteisiin. Todellisuutta toisille on sekin, etteivät rahat tahdo riittää talon lämmitykseen tarvittaviin puihin, hammaslääkärillä käyntiin tai sairaalamaksuihin.
Osalle meistä todellisuutta on se, että täytyy todella käyttää kuvittelukykyään tavoittaakseen nämä tilanteet, jotka voivat olla kaukana omasta joustoa suovasta arjesta ja turvapiiristä. Mutta jotta voimme ymmärtää, meidän on kuunneltava, kuviteltava ja kunnioitettava.
Syöpäsäätiön joulukeräyksellä tuemme vähävaraisia syöpään sairastuneita
Kuvaamani tilanteet ovat ihmisten todellisia tilanteita, joita Syöpäsäätiön työssä kohdataan.
Syöpä laittaa saapuessaan joka ikisen koville. Vakavana sairautena se horjuttaa jokaisen perusturvallisuuden kokemuksia. Silloin lääketieteellisen hoidon lisäksi on valtava tarve myös psyykkiselle tuelle, läheisten turvalle ja taloudellisen tilanteen joustokyvylle. Kaikilla tätä joustonvaraa ei yllättävän ja vaikean tilanteen edessä ole.
Syöpä haastaa väistämättä arkea kaikkine hoitoineen, sairauslomineen ja uudelleen järjestelyineen. Perheessä, jossa taloudellinen tilanne on jo valmiiksi tiukka, joutuu arki ja elämä erityiselle koetukselle. Vähästä on vaikea joustaa. Hauraan arjen rakenteet rikkoutuvat huomattavasti herkemmin. Taloudellinen turvaverkko tai suvun antama suoja voi olla heikko. Kun joustoa ei omasta takaa löydy, sitä tarvitaan toisilta tavallista enemmän.
Siksi pyydän, että vielä kerran kuvittelet. Mitä kokee vanhempi, joka voi sairautensa keskellä luvata lapselleen, että harrastukset ja elämä jatkuu kuitenkin – kaikesta huolimatta. Miltä mahtaa tuntua sosiaalityöntekijästä, joka voi sanoa, että tämän minä voin säätiön avulla konkreettisesti järjestää, pelkän huolien kuuntelemisen sijaan. Jousto kun luo aina toivoa, jota vaikeassa elämänvaiheessa erityisesti tarvitaan.
Syöpäsäätiön tuki vähävaraisille syöpään sairastuneille on kertaluontoinen ja isossa mittakaavassa monelle melkoisen pientä. Apua tarvitseville se on kuitenkin valtavan suurta. Osaisitko vielä kuvitella senkin?
Luitko jo?
Pääseekö Aava jouluksi kotiin? Aavan perhe eli pitkään syövän ehdoilla ja kävi läpi ankaran elämänvaiheen, joka koetteli parisuhdetta ja mieltä. Nyt on toipumisen vuoro. Lue pienen Aavan tarina
Vakava sairastuminen tuo huolen ja murheen lisäksi taloudellisen turvattomuuden. Kun taloudellinen tilanne heikkenee, jopa perustarpeista – kuten ruoasta ja lääkkeistä – joudutaan tinkimään. Lue lisää tutkimustuloksista
Anna lahja perheille, joita syöpä on haavoittanut
Joulukeräyksellä tuetaan syövän vuoksi taloudelliseen ahdinkoon joutuneita perheitä.
Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.