Tiedote,Yleinen

Kaikkia syöpätapauksia ei löydetä vielä riittävän ajoissa

Syöpäsäätiön kesäkeräyksellä tuetaan syöpätutkimusta. Tutkimusta tukemalla voidaan kehittää esimerkiksi syöpäseulontoja. Suomalainen syöpäseulonta on maailmanlaajuinen menestystarina.

”Syöpä on sitä helpompi hoitaa, mitä aikaisemmin se havaitaan. Toimivien syöpäseulontojen taustalla on aina tieteellinen tutkimus. Seulontojen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä syövän voittamiseksi”, sanoo Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors.

”Kun syövät havaitaan ajoissa, hoidot tehoavat paremmin ja ihmishenkiä säästyy. Sairastuneelle ihmiselle itselleen tilanne on myös helpompi, kun hoidot ja sivuvaikutukset eivät ole niin raskaita. Lisäksi yhteiskunnalle tulee huomattavan paljon edullisemmaksi, kun varhaisvaiheen syövät saadaan kiinni ajoissa, koska pidemmälle edenneiden syöpien hoidot ovat erittäin kalliita. Siksi on tärkeää, että syövät löydettäisiin ajoissa seulontojen avulla”, painottaa Wahlfors.

”Toimivien syöpäseulontojen taustalla on aina tieteellinen tutkimus. Seulontojen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä syövän voittamiseksi”

Seulonnoilla vaikutusta: yhä harvempi menehtyy syöpään

Tänäkin päivänä syöpäseulonnat pelastavat henkiä. Suomalainen syöpäseulonta on kansainvälisesti menestystarina. Valtakunnallinen kohdunkaulasyöpiä ehkäisevä ohjelma alkoi Suomessa jo 1960-luvulla ja rintasyövän seulontatutkimus mammografialla 80-luvulla.

”Erityisesti kohdunkaulasyövän ilmaantuvuus on Suomessa seulontojen seurauksena romahtanut, enemmän kuin missään muualla. Suomi on kohdunkaulasyövän ilmaantuvuudessa sillä tasolla, mihin Maailman terveysjärjestö WHO pyrkii. Myös rintasyövän seulonta on toiminut Suomessa hyvin. Olemme voineet seurata seulonnan toimivuutta ja vaikuttavuutta säännöllisesti valtakunnallisen rekisteröinnin avulla”, sanoo Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.

Suolistosyövän seulontaa valtakunnalliseksi kehitetään parhaillaan. ”EU on suosittanut suolistosyövän seulontaa jo vuodesta 2003. Tätä kohti ollaan nyt pyrkimässä. Myös seulontojen ikäryhmälaajennukset ovat jo pitkään olleet meillä esillä”, Sarkeala sanoo.

Kesäkeräyksen tueksi turkulainen Susanna Juntunen on mukana kertomassa oman tarinansa: ilman seulontatutkimusta hänellä todettu kohdunkaulansyöpä olisi voinut edetä vaaralliseksi. Lue Susannan haastattelu.


Lue seuraavaksi:

Syöpäseulonta tarkoittaa syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä. Tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Tutustu seulontoihin (aukeaa uuteen ikkunaan).


Kohdunkaulan syöpää ehkäistään seulonnoilla

Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta ja siksi syöpää voidaan ennaltaehkäistä seulonnan avulla. Esiasteet voidaan havaita kohdunkaulalta otettavan solunäytteen avulla ja hoitaa ennen kuin syöpä pääsee kehittymään. Suurin osa kohdunkaulan syöpään sairastuneista paranee, jos tauti todetaan varhaisvaiheessa. Edenneissä kasvaimissa ennuste ei ole yhtä hyvä.

Suomessa jo 1960-luvulla alkaneen kansallisen kohdunkaulan syövän seulontaohjelman ansiosta kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on vähentynyt viidennekseen. Tällä hetkellä Suomessa todetaan vuosittain noin 160 kohdunkaulan syöpää. Kohdunkaulan syöpä on nykyään yleisin vielä hedelmällisessä iässä olevilla 30 – 44 -vuotiailla naisilla ja reilu kolmannes kaikista tapauksista todetaan tässä ikäryhmässä.

”Seulonnat ovat todella tärkeitä ja ne säästävät paljon ihmishenkiä jo nyt. Kaikissa syövissä seulontoja ei vielä voida hyödyntää. Mutta aktiivinen tutkimus mahdollistaa sen, että tulevaisuudessa pystystään avaamaan uusia syöpiä seulonnan kohteeksi. Tutkimustyö edellyttää rahoitusta, joten lahjoittajien tukea todella tarvitaan”, painottaa Jarmo Wahlfors.

Syöpäseulontoja kehittämällä syöpätapaukset voidaan löytää ajoissa.


Syöpäsäätiön kesäkeräys on käynnissä 3.5. – 25.6.2021

Keräyksellä tuetaan syöpäseulontojen kehittämistä, jotta jokainen syöpä löydettäisiin ajoissa. Sinä voit auttaa – tee lahjoitus syöpätutkimukselle.

  • Lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon: 47770.
  • Lahjoita puhelinsoitolla 20 euroa: Soita numeroon: 0600 04499. Lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussasi.
  • Lahjoita tekstiviestillä 15 euroa: tekstaa TUEN numeroon 16499. Lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussasi.

Yrityksille

Lahjoita yrityksenä

Tule mukaan yrityskumppaniksi