Yleinen

Euroopanlaajuisesta tutkimuksesta apua munasarjasyöpään

Syöpäsäätiön tukema munasarjasyövän tutkimushanke sai merkittävän lisärahoituksen EU:lta. Munasarjasyöpään menehtyy yli 40 000 eurooppalaista naista vuosittain.

Professori Sampsa Hautaniemen johtama tutkimushanke Helsingin yliopistossa on saanut EU:lta 5,3 miljoonan euron rahoituksen. Hankkeen tavoitteena on kehittää munasarjasyövän diagnostiikkaa ja hoitoa tekoälyn avulla.

Tutkimus on osa laajempaa kansainvälistä, viisi vuotta kestävää DECIDER-tutkimus- ja innovaatiohanketta, jonka yhteisbudjetti on lähes 15 miljoonaa euroa. Tutkimushankkeeseen osallistuu yhteensä 14 organisaatiota seitsemästä Euroopan maasta.

Munasarjasyöpään kuolee Suomessa noin 400 naista vuosittain, Euroopassa yli 40 000 naista. Suurinta osaa potilaista hoidetaan leikkauksen lisäksi platinapohjaisilla solunsalpaajilla. Platinahoitojen teho kuitenkin heikkenee hoitosyklien aikana. Tällä hetkellä sellaisille munasarjasyöpäpotilaille, joille kehittyy vastustuskyky solunsalpaajahoitoihin, on olemassa vain vähän tehokkaita hoitomuotoja.

Helmikuun aikana käynnistyvässä EU-hankkeessa kehitetään diagnostisia työkaluja, joiden avulla voidaan tunnistaa paremmin ja aikaisemmassa vaiheessa ne potilaat, joille nykyhoidot eivät toimi.

Hankkeen tavoitteena on löytää toimivia lääkeyhdistelmiä syöpäkasvaimesta mitatun tiedon perusteella.

– Uudet työkalut, joiden ansiosta syöpiä voidaan tulevaisuudessa hoitaa tehokkaammin ja kohdennetummin, vähentävät paitsi inhimillisen kärsimyksen määrää, myös sairaanhoitoon kohdistuvaa kuormaa, Helsingin yliopiston professori ja hankkeen koordinaattori Sampsa Hautaniemi kertoo.

Hankkeessa on mukana myös suomalaisia tutkimuspotilaita. Syöpäpotilaiden näkökulmaa hankkeelle antavat myös Suomen Syöpäpotilaat ja Syöpäjärjestöt. Hankkeen ratkaisuja on tavoitteena hyödyntää tulevaisuudessa potilashoidossa.

Sampsa Hautaniemen tutkimusryhmä sai vuonna 2019 Syöpäsäätiöltä suurapurahan Roosa nauha -lahjoitusvaroista.