Hakemukset pisteytetään hakijan ansioiden, hankkeen tieteellisen laadun ja syöpärelevanssin perusteella.
Syöpäsäätiön apurahaprosessi
Miten ja millä perusteella Syöpäsäätiön tutkimusrahoitusta jaetaan?
Apurahoja tutkimukseen ja tieteelliseen toimintaan jaetaan vuosittain keväällä (matka-apurahat) ja syksyllä (tutkimusapurahat ja väitöskirja-apurahat).
Apurahoista päättää Syöpäsäätiön hallitus. Hallitus päättää tammikuussa alustavasti, kuinka suuri summa erityyppisten apurahojen rahoitukseen käytetään. Lopulliset rahoituspäätökset hallitus tekee marraskuussa kesällä haettavana olleista tutkimus- ja väitöskirja-apurahoista.
Apurahahakemusten arvioinnista vastaavat Syöpäsäätiön käyttämät asiantuntijat, jotka ovat aktiivisia ja ansioituneita syöpätutkijoita, professoreita tai dosenttitasoisia tutkijoita eri yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.
- Arviointitoimikuntia on kaksi, kliinisen tutkimuksen ja perustutkimuksen toimikunta. Kussakin on puheenjohtajan lisäksi seitsemän jäsentä ja kliinistä toimikuntaa tukee kaksi psykososiaalisen- ja hoivatutkimuksen asiantuntijaa. Arviointitoimikunnat pisteyttävät hakemukset aiemmin määriteltyjen kriteerien perusteella (hakijan ansiot sekä tutkimussuunnitelman laatu ja hankkeen syöpärelevanssi).
- Apurahalautakuntaan kuuluu puheenjohtajan lisäksi molempien arviointitoimikuntien puheenjohtajat ja osa niiden jäsenistä. Se valmistelee käytettävissä olevien varojen ja arviointitoimikuntien pisteytysten perusteella esityksen apurahan saajista Syöpäsäätiön hallitukselle.
Arviointitoimikuntien ja apurahalautakunnan sekä Syöpäsäätiön hallituksen jäsenet voivat itse olla apurahan hakijoina. Tällöin heidän hakemuksiensa arviointiin ja niistä tehtäviin päätöksiin sovelletaan hallintolain mukaisia esteellisyysperiaatteita ja säätiölain lähipiiriohjeita. Hakija ei osallistu omaa hakemustaan koskevaan keskusteluun, pisteytykseen tai päätöksentekoon. Lähipiirisäännösten mukaan kaikkien säätiön lähipiiriin kuuluvien henkilöiden apurahapäätökset raportoidaan tilinpäätöksen toimintakertomuksen yhteydessä.
Matka-apurahat
Syöpäsäätiö tukee syöpätyön ammattilaisten kokous- ja koulutusmatkoja. Rahoituksen myöntäminen perustuu hakijan ansioihin sekä kohteena olevan kokouksen syöpärelevanssiin ja merkitykseen hakijan ammattitaidon kehittymiselle.
Matka-apurahojen hakuaika on vuosittain helmikuussa ja hakemukset arvioi apurahalautakunta. Lautakunnan puheenjohtaja ja Syöpäjärjestöjen pääsihteeri päättävät annettujen pisteiden perusteella apurahojen saajat toukokuun alkuun mennessä.
Matka-apuraha maksetaan tositteita vastaan ja sen suuruus vaihtelee matkakohteesta riippuen (Pohjoismaat, Eurooppa, muu maailma).
Tutkimus- ja väitösapurahat
Syöpäsäätiö tukee Suomessa tehtävää kliinistä, epidemiologista ja psykososiaalista syöpätutkimusta sekä syöpään kohdistuvaa perustutkimusta. Rahoitettavalla tutkijalla tai hankkeella ei saa olla voimassa olevaa tai viimeaikaista tukea tupakkateollisuudelta.
Tutkimusapurahat on tarkoitettu tutkimusryhmien työskentelyn tukemiseen ja ne maksetaan isäntäorganisaation (suorituspaikan) tilille. Apurahasta voi tutkimusorganisaation toimesta maksaa tutkijoiden palkkoja/apurahoja, materiaali-, laite- tai koe-eläinkustannuksia, matkakuluja tms. Syöpäsäätiö ei siis jaa suoraan henkilökohtaisia työskentelyapurahoja.
Tutkimusapurahojen suuruudet vaihtelevat tällä hetkellä yksivuotisesta 50 000 euron rahoituksesta kolmivuotiseen suurapurahaan, jonka yhteissumma on 450 000 euroa.
Väitöskirja-apurahat ovat ns. kannustusapurahoja, jollaisen voi saada vain kerran ja sen suuruus on tällä hetkellä 4 000 euroa. Apuraha myönnetään väitöskirjahankkeen loppuvaiheessa oleville hakijoille.
Apurahojen arviointi- ja päätösprosessi
Apurahat ovat haettavina kesä-elokuussa, tarkempi haun päättymisaika ilmoitetaan hakujulistuksessa, joka ilmestyy vuosittain toukokuussa.
Haun päätyttyä arviointitoimikuntien ja apurahalautakunnan puheenjohtajat sekä Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja käsittelevät hakemukset. Hakuehdot täyttäville hakemuksille osoitetaan neljä arvioijaa siitä toimikunnasta, jonka piiriin hakija on ilmoittanut hankkeensa kuuluvan (kliininen-, epidemiologinen- ja psykososiaalinen tutkimus tai perustutkimus). Suurapurahahakemuksille osoitetaan kahdeksan arvioijaa, neljä kummastakin toimikunnista.
Toimikuntien jäsenet arvioivat heille osoitetut hakemukset ja pisteyttävät ne hakijan ansioiden, hankkeen tieteellisen laadun ja syöpärelevanssin perusteella.
Arvioinnin päätyttyä toimikunnat kokoontuvat lokakuun loppupuolella ja käsittelevät hakemukset. Hakemuksista käydään keskustelu ja kullekin päätetään lopullinen pistemäärä, jonka koko toimikunta hyväksyy.
Toimikuntien päätettyä kunkin hakemuksen pisteistä, apurahalautakunta käy niistä keskustelun ja laatii Syöpäsäätiön hallitukselle esityksen apurahan saajista. Esityksessä on eriteltyinä ennalta sovittu määrä suurapurahoja sekä psykososiaalisen syöpätutkimuksen apurahat, muut tutkimusapurahat ja väitöskirja-apurahat.
Syöpäsäätiön hallitus kokoontuu marraskuun alkupuolella ja päättää apurahan saajat apurahalautakunnan puheenjohtajan esittelystä. Tämän jälkeen myönnetyt apurahat julkaistaan verkossa ja saajille lähetetään henkilökohtainen myöntökirje maksatusohjeineen.
Apurahojen ensimmäinen erä voidaan maksaa aikaisintaan päätöstä seuraavan joulukuun aikana.
Syöpäsäätiön hallitus 2024
Akateemikko Sirpa Jalkanen, Kaarina, puheenjohtaja
Professori (emeritus) Eero Kasanen, Helsinki, varapuheenjohtaja
KTM Ari Kaperi, Tampere
Professori Peppi Karppinen, Oulu
Professori Veli-Matti Kähäri, Turku
Ylilääkäri Liisa Sailas, Kuopio
Kansanedustaja Sari Sarkomaa, Hki
Professori (emerita) Tuula Tamminen, Tampere
Johtava asiantuntija Kari Varkila, Helsinki
KTM Tuula von Zweygbergk, Turku
Apurahalautakunta 2024
Professori Peppi Karppinen, Oulu (puheenjohtaja)
Dosentti Annika Auranen, Tampere
Professori Peter Boström, Turku
Professori Merja Heinäniemi, Kuopio
Professori Outi Kuittinen, Kuopio
Professori Pirjo Laakkonen, Helsinki
Professori Olli Lohi, Tampere
Professori Satu Mustjoki, Helsinki
Professori Janne Pitkäniemi, Helsinki
Professori Katri Pylkäs, Oulu
Arviointitoimikuntien asiantuntijajäsenet 2024
Professori Tero Aittokallio, Helsinki
Dosentti Annika Auranen, Tampere
Professori Peter Boström, Turku
Dosentti Kati Heinonen-Tuomaala, Tampere
Professori Merja Heinäniemi, Kuopio
Professori Joonas Kauppila, Oulu
Professori Juha Klefström, Helsinki
Professori Outi Kuittinen, Kuopio
Professori Pirjo Laakkonen, Helsinki
Professori Olli Lohi, Tampere
Professori Satu Mustjoki, Helsinki
Professori Tuomas Mirtti, Helsinki
Professori Janne Pitkäniemi, Helsinki
Professori Katri Pylkäs, Oulu
Professori Cecilia Sahlgren, Turku
Professori Toni Seppälä, Tampere
Professori Sakari Vanharanta, Helsinki