Yleinen

Enemmän lahjoituksia, enemmän vaikutuksia

Poikkeuksellisena aikana suomalaisten halu tukea syöpätutkimusta oli merkittävää. Pandemian riivaamassa maailmassa tutkitun tiedon merkitys korostuu, kirjoittaa tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors.

Roosa nauha 2020 -keräys ylsi ennätykseen ja se on meidän kaikkien yhteisen työn tulosta. Poikkeuksellisena aikana suomalaisten halu tukea syöpätutkimusta oli merkittävää. Ehkä juuri poikkeuksellisten aikojen takia. Kun pandemia riivaa maailmaa, tutkimuksen ja tutkitun tiedon merkitys kriisistä ja sairaudesta selviytymiselle korostuu.

Koronavirukseen kohdistuva tutkimus on saanut paljon huomiota ja rahoitusta. Sitä samaa tarvitsee syöpätutkimuskin. Syöpään sairastutaan edelleen yhtä paljon kuin ennen pandemiaa. Tutkitun tiedon tarve syövän nujertamiseksi ei ole kadonnut mihinkään.

Mikä vaikutus lahjoituksilla on? Kun saamme nyt merkittävästi varoja syöpätutkimukseen, voimme tästä eteenpäin tukea tutkijoiden työtä aiempaa vahvemmin ja monipuolisemmin. Voimme myöntää suurempia ja pitkäkestoisempia apurahoja. Voimme ottaa isompia askelia kohti tulevaisuutta, jossa kenenkään ei tarvitse kuolla syöpään.


Roosa nauhalle tehdyt lahjoitukset kohdennetaan nopeasti tutkimukseen, jolla on nyt suurin vaikuttavuus.

Ilman Syöpäsäätiötä ja lahjoittajia syöpätutkimus ei voisi kukoistaa Suomessa. Syöpäsäätiön rahoitus kohdistuu Suomen parhaiden tutkijoiden ideoihin ja näkemyksiin. Siitä kumpuavat kaikki merkittävimmät löydökset ja hyödyt syövän hoidossa.

Syöpäsäätiö on rahoittajana ketterä ja lähellä tutkijoita. Aistimme herkästi tutkimuksen pulssin. Kohdennamme nopeasti lahjoitukset juuri sellaiseen tutkimukseen, jolla on nyt suurin merkitys ja vaikuttavuus.


Viime syksyn Roosa nauha -keräyksen teemana oli syövän periytyvyys. Kerroimme, mistä syövän periytyvyydessä on kyse ja mitä tulisi tehdä, jos epäilee suvussaan alttiutta sairastua syöpään.

Kouriintuntuva saavutus kampanjassa oli se, että tietoisuuden lisääntyminen paljasti Suomessa 20 uutta syöpäsukua. Näitä Lynchin syndrooman geenivirheen kantajia voidaan nykyään auttaa tutkimuksen tuoman tiedon ansiosta. Tähän liittyvää tutkimusta Syöpäsäätiö on tukenut jo 1980-luvulta alkaen lahjoitusvaroista noin kolmella miljoonalla eurolla.

Tietoisuuden lisääntyminen paljasti Suomessa 20 uutta syöpäsukua.

Syöpätutkimuksen tekeminen juuri Suomessa on hyvin tärkeää, sillä vain meillä tutkitaan suomalaisille ominaista tautiperintöä. Vain Suomessa voidaan löytää ratkaisuja juuri täällä esiintyvin syöpiin.

Kiitos paremmasta tulevaisuudesta kuuluu jokaiselle, joka uskoo tieteeseen ja lahjoittaa.

Jarmo Wahlfors, Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja