Tutkimus

Turun yliopiston syöpätutkimus eteni merkittävästi kohti uutta syöpähoitoa

Turun yliopiston sopimus kansainvälisen lääkeyhtiön kanssa edistää uudenlaisten syöpälääkkeiden kehittämistä. Sopimus koskee Jukka Westermarckin tutkimaa CIP2A-proteiinin toimintaa, josta aiheutuu pahanlaatuista kasvua useissa syövissä.

Olen iloinen, että työ voi johtaa konkreettisiin syöpäpotilaiden hoitoihin.

Professori Jukka Westermarckin työryhmä Turun yliopistossa on löytänyt uuden mekanismin, jolla voitaisiin estää CIP2A-proteiinin toimintaa. CIP2A aiheuttaa syövän pahanlaatuista kasvua ja syöpälääkeresistenssiä useissa ihmisen syövissä. Syöpäsäätiö on pitkään ollut mukana rahoittamassa Westermarckin tutkimushanketta.

Turun yliopiston solmima sopimus kansainvälisen lääkeyrityksen kanssa edistää CIP2A-proteiiniin kohdistuvien syöpälääkkeiden kehittämistä. Westermarckin löytämään mekanismiin liittyvän lisenssisopimuksen yksityiskohdat ovat luottamuksellisia.

– Lääkärinä ja syöpätutkimusryhmää 20 vuoden ajan johtaneena tutkijana olen erittäin iloinen, että olemme yhdessä pystyneet etenemään hankkeessa siihen vaiheeseen, että se voi tulevaisuudessa johtaa konkreettisiin syöpäpotilaiden hoitoihin, professori Westermarck sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Syöpäsäätiö on myöntänyt Westermarckin tutkimusryhmälle suurapurahan 2015 ja 2018.

Turun yliopiston tiedote kokonaisuudessaan.