Stipendiebeslut: Cancerstiftelsen delar ut drygt 7,7 miljoner euro till cancerforskning
Cancerstiftelsen delar i år ut en rekordstor stipendiesumma på drygt 7,7 miljoner euro för att stödja cancerforskning. Två forskningsprojekt får stiftelsens storstipendier: professor Anssi Auvinens och professor Sampsa Hautaniemis projekt. Dessutom beviljade Cancerstiftelsen flera stora forskningsbidrag för forskning kring olika cancersjukdomar och cancerrelaterad grundforskning.
Med de donationer som årligen kommer in stöder Cancerstiftelsen ett mångsidigt urval av forskningsprojekt som gäller cancer. I år fick Cancerstiftelsen sammanlagt 286 ansökningar och finansiering beviljades till 108 forskare eller forskargrupper.
Stiftelsen mottog 178 ansökningar om forskningsstipendier, varav 20 var ansökningar om storstipendier. Forskningsstipendier beviljades till 72 projekt, och två projekt fick ett storstipendium på 450 000 euro. I kategorin doktorandstipendier inkom 88 ansökningar, och finansiering beviljades till 36 forskare.
Det totala beloppet som Cancerstiftelsen delar ut är 7 737 669 euro, vilket är mer än i fjol och mer än någonsin tidigare i stiftelsens stipendiehistoria.
I år kom det in något fler ansökningar inom grundforskning än inom klinisk forskning, dvs. patientinriktad forskning. Fördelningen mellan klinisk forskning och grundforskning var relativt jämn bland de finansierade projekten.
Rekordantal ansökningar
Cancerstiftelsen fick in fler ansökningar än någonsin tidigare. Detta betonar vikten av privat forskningsfinansiering för att säkerställa en högkvalitativ cancerforskning i Finland.
-Liksom under de senaste åren höll ansökningarna en mycket god kvalitet. Även om vi också i år finansierar drygt en tredjedel av de inlämnade ansökningarna blir beklagligt många intressanta och högklassiga projekt utan finansiering, trots att vi delade ut ett rekordstort belopp, säger Cancerstiftelsens forskningsdirektör Jarmo Wahlfors.
-Individualiserad cancervård är fortsättningsvis ett klart fokusområde inom cancerforskningen. Inom detta område spelar beräkningsmetoder och artificiell intelligens en viktig roll. Många av de projekt som nu finansierades hör på ett eller annat sätt ihop med detta delområde inom cancerforskningen. Positivt var också att finansieringen av lungcancerprojekt ökade. Denna dödliga cancertyp var forskningstemat för årets Rosa bandet-kampanj, och inte mindre än fem forskningsprojekt finansierades. Det tyder på ett uppsving för forskningen kring denna cancertyp, berättar Wahlfors.
Med de donationer som årligen kommer in stöder Cancerstiftelsen ett mångsidigt urval av forskningsprojekt som gäller cancer. I sedvanlig ordning riktades den största finansieringspotten till sådan grundforskning som inte är kopplad till någon särskild cancertyp. Grundforskningen lägger grunden för framtida genombrott och effektiva behandlingar och gagnar därmed på lång sikt alla cancerdrabbade. Även prostatacancerforskning fick mycket finansiering, med inte mindre än tolv finansierade projekt, inklusive ett som beviljades ett storstipendium.
Två storstipendier
Ett treårigt storstipendium på 450 000 euro beviljades till professor Anssi Auvinens (Tammerfors universitet) forskningsprojekt som ska genomföra en randomiserad studie av screening för kliniskt signifikant prostatacancer.
-Vi kommer att undersöka om en ny screeningmetod med tre test kan upptäcka fler aggressiva, vårdkrävande cancertyper och färre väldifferentierade tumörer än screening med enbart PSA. Det slutliga målet är att bedöma screeningens inverkan på dödligheten. Den nya screeningmetoden bygger på tre tester; två är blodprov och de följs av en magnetkameraundersökning. Detta är ett sätt att minska behovet av prostatabiopsier”, säger Auvinen.
Ett treårigt storstipendium på 450 000 euro från Rosa bandet-fonden beviljades till professor Sampsa Hautaniemis (Helsingfors universitet) forskningsprojekt där forskarna ska undersöka de genomiska och epigenomiska faktorer som ligger bakom cytostatikaresistens vid äggstockscancer. Det är fråga om ett grundforskningsprojekt där äggstockscancer används som modell för att identifiera genuttrycksmolekyler som är typiska för olika vävnader och vars funktion gradvis kan leda till cancerorsakande mutationer i cell-DNA.
-Vårt mål är att förstå orsakerna till att äggstockscancer blir resistent mot cellgifter och att hitta sätt att behandla cytostatikaresistent cancer. Vi studerar cancerceller genom att analysera deras genetiska och epigenetiska egenskaper. De hypoteser som härleds från dessa analyser ska vi sedan testa på organoidmodeller som odlats i laboratoriet. Vårt arbete lägger grunden för effektiva behandlingar för patienter vars cancer har utvecklats till ett stadium där sjukdomen är resistent mot cytostatika”, berättar Hautaniemi.
Cancerstiftelsen beviljade ett flertal stipendier också till andra cancerforskningsprojekt. I finansieringsbesluten låg tonvikten åter på fleråriga finansieringsperioder, vilket bidrar till att forskningsgrupper kan bedriva mer förutsebar och långsiktig forskning.
-Långsiktig finansiering minskar forskarnas arbetsbörda när det gäller att ansöka om finansiering och gör det möjligt att koncentrera sig på forskningen. Å andra sidan är det också viktigt att vi genom kortfristig finansiering kan bilda mångsidiga forskningsämnen och -grupper inom den finländska cancerforskningen. Cancerforskningen är ett mångfacetterat område och alla metoder måste främjas för att besegra cancer och minska dess skadeverkningar. Det är också viktigt att se till att det finns en ”grogrund” av nya grupper med fräscha idéer som kan få finansiering från Cancerstiftelsen”, säger Wahlfors.
Bildmaterial:
- Professor Anssi Auvinen (Tammerfors universitet). Fotograf: Laura Tammisto/Studio Torkkeli
- Professor Sampsa Hautaniemi (Helsingfors universitet). Fotograf: Eeva Anundi
Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja. Lahjoituksilla tuetaan myös syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään. Syöpäsäätiö muodostaa yhdessä Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpärekisterin kanssa Syöpäjärjestöt.